Článek
Postup
01.
Hrnek jasmínové rýže (můžete použít i dlouhozrnnou) propláchněte a v 2,5 hrnku osolené vody uvařte. Maso (kuřecí prsa nebo stehenní řízky) pokrájejte na velikost sousta, osolte, hodně opepřete a rukama pořádně smíchejte se škrobem, aby se na kousky pěkně nalepil.
02.
Zázvor nastrouhejte, česnek prolisujte a chilli nasekejte nadrobno, paprička může být i sušená. V hrníčku smíchejte sójovou omáčku, rýžový ocet, šťávu z jednoho velkého nebo dvou malých pomerančů, škrob, cukr a půl hrnku vody. Přidat můžete i nastrouhanou oranžovou část pomerančové kůry, ale předem ji pořádně odrhněte nebo kupte bio.
03.
Ve velké pánvi nebo woku rozpalte silnější vrstvu oleje a maso pak v jedné vrstvě hodně zprudka, aby nepustilo šťávu, ze všech stran asi 10 minut dozlatova orestujte. Děrovanou lžící ho vyndejte stranou.
04.
V pánvi nechte jen asi lžíci tuku, vhoďte do něj zázvor, česnek a chilli, půl minuty restujte a zalijte připravenou směsí. Asi pět minut povařte, až omáčka zhoustne, vmíchejte osmažené kuře a ještě pár minut prohřejte.
05.
Kuře podávejte s rýží, posypané sezamem a jarní cibulkou.
Jestli máte rádi exotiku, zkuste i extra šťavnaté cibulové kuře na kari nebo voňavé mexické kuře v čokoládové omáčce mole.