Článek
Slovem „kari“ se označují suché směsi voňavého exotického koření, stejně jako kořenicí pasta a také celá skupina jídel – od přísně veganských po ta, která obsahují šťavnaté kousky masa. Kari může být jemné i ostré, žluté, červené i zelené, kari je zkrátka pestré jako Indie a jihovýchodní Asie, odkud pochází. Tohle výborné kuřecí s bramborami v husté voňavé omáčce bude hotové za půl hodinky.
Postup
01.
Cibuli nakrájejte na kostičky. Oloupejte zázvor a česnek a nastrouhejte je na jemném struhadle. Oloupané brambory nakrájejte na kousky velikosti většího sousta a nechte je ponořené ve vodě do doby, kdy je budete potřebovat. Na sousta nakrájejte také očištěné a osušené kuřecí maso.
02.
V hlubší pánvi rozpalte olej na vyšší, ne však nejvyšší stupeň, přidejte cibuli a osmažte ji dosklovata. Dále přidejte zázvor, česnek a kari pastu a krátce promíchejte v horkém tuku, až se krásně rozvoní.
Tip: Podle své chuti i ostrosti kari pasty můžete do pánve přidat ještě kousek najemno nakrájené čerstvé chilli papričky.
03.
Do pánve přidejte kuřecí maso a krátce ho za stálého míchání opečte, až se zatáhne. Podlijte vodou a přidejte scezené brambory, měly by být těsně pod hladinou tekutiny. Zmírněte plamen a povařte asi 25 minut doměkka.
04.
Na závěr vmíchejte do jídla kokosové mléko, přidejte limetkovou šťávu podle chuti a už jenom krátce prohřejte. Navzdory tomu, že jídlo už obsahuje brambory, podává se často s rýží nebo s chlebovými plackami. Nezapomeňte ho ale na talíři ozdobit čerstvým koriandrem a přidat kousek limetky na zakápnutí.
Jídla z jednoho hrnce jsou báječná, ať už pocházejí z kteréhokoliv koutu světa. U nás doma byl vždy nejoblíbenější maďarský paprikáš krumpli s uzeninou, skvělé je ale i kuře jambalaya anebo králičí kotlík s olivami.