Článek
Postup
01.
Připravte si suroviny. Skotská vejce se tradičně dělají ze snídaňové klobásy nebo vepřového masa, ale na jaře můžete trochu odlehčit a dát mleté kuřecí – jen pokud možno sledujte jeho původ, ne všechno je totiž stejně kvalitní.
02.
Nejprve uvařte vejce. Vložte je do vroucí vody a pro lehce tekoucí žloutek vařte 5 minut. Poté je ihned vyndejte do mísy se studenou vodou a ledem (díky tomu půjdou snadno oloupat) a nechte vychladnout, než si připravíte maso. Pokud led nepoužíváte, vajíčka vařte raději až o 2 minuty déle, abyste je vůbec oloupali. Oloupaná je obalte v troše mouky, maso se na ně lépe chytne.
03.
Připravte si bylinky – jarní kopr a petržel, ale prima je i pažitka, bazalka, špetka tymiánu nebo koriandr. Z bylinek otrhejte lístky a nasekejte najemno.
04.
Teď už jen ochuťte maso: smíchejte ho s bylinkami, hořčicí, malou lžičkou soli a pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře.
05.
Maso rozdělte na 4 až 6 dílů podle toho, kolik máte vajec. Namočenýma rukama z každého udělejte placičku a vajíčko do ní zabalte. Pořádně uhlaďte, aby nikde nekoukalo.
06.
Karbanátky obalte ve strouhance (dobrá je kukuřičná), na pečicím papíře pokapejte trochou oleje nebo másla a pečte asi 25 minut při 190 °C dozlatova. Druhá možnost je skotská vejce usmažit v dostatečné vrstvě tuku a ten pak nechat okapat na papírové utěrce.
07.
Těsně před podáváním vejce rozkrojte. Hodí se k nim všelijaké bramborové přílohy, salát a k namáčení dip ze zakysané smetany ochucené hořčicí, medem, citronem, solí a pepřem.
Tip: Maso můžete dochutit i hrstí parmezánu, jen pak vynechte hořčici a kopr a naopak přidejte špetku tymiánu.
Z mletého drůbežího upečete i skvělou kuřecí sekanou se sýrem, cuketové kuličky v rajské omáčce a samozřejmě klasické karbanátky pečené v troubě. Myslete ale na to, že méně je někdy více: raději si ne tak často dopřejte kvalitní maso z menších farem než dennodenně vodnaté kuřecí z velkochovů.