Článek
Postup
01.
Nejdřív oloupejte cibuli a česnek – cibuli nakrájejte na půlměsíčky, česnek nadrobno. Slaninu nakrájejte na kostičky.
02.
Játra omyjte, osušte a ostrým nožem odstraňte všechny blanky, cévy a zbytky tuku. Nakrájejte je na kousky velikosti sousta.
03.
V hlubší nepřilnavé pánvi rozpalte 4 lžíce oleje na vyšší teplotu. Játra posypte moukou a zlehka promíchejte lžící tak, aby se v ní všechny kousky obalily. Kousky jater vložte na rozpálený tuk a opečte je dohněda ze všech stran, potrvá to asi pět minut. Obracejte je zlehka, aby se příliš neporušily a nerozbily, nejlíp vám poslouží kuchyňské kleště.
04.
Opečená játra vyjměte na talíř a pánev vytřete kuchyňskou utěrkou. Do pánve vlijte zbytek oleje, přidejte cibuli, osolte ji, opepřete a restujte. Až zesklovatí, přidejte kostičky slaniny a dál restujte, až bude slanina křupavá a cibule začne na okrajích zlátnout. Přidejte česnek a kmín a už jenom krátce opečte. Stáhněte na chvíli z ohně, přisypte mletou papriku, rozmíchejte ji v horkém tuku a zalijte vývarem.
05.
Pánev vraťte na oheň a vsypte do ní játra i se šťávou, kterou pustila. Zvolna duste asi 15 minut, poté rozkrojte největší kousek a zkontrolujte. Játra nesmí být krvavá, musí ale zůstat uprostřed růžová. Když uvidíte zbytky krve, duste další 3–4 minuty a znovu zkontrolujte.
06.
Hotová játra odstavte, vmíchejte kostičky studeného másla, nechte ho rozpustit a ihned podávejte. Jako příloha se hodí rýže, ale i bramborová kaše nebo kaše z polenty. A u nás v rodině vítězí čerstvé křupavé rohlíky.
A co zkusit ještě restovaná jelítka s křupavou cibulkou nebo kovbojské vepřové kotlety se zeleninou?