Hlavní obsah
3,3
(104)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Biryani, někdy psané česky birjání, je rýžový pokrm typický pro indickou kuchyni (ačkoliv ho do Indie přinesli muslimové). Neděste se množství surovin, většina z nich je koření. Jinak je celý postup poměrně jednoduchý a pokud dodržíte pár pravidel ohledně přípravy rýže a marinování masa, budete nadšeni!

30 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na maso a marinádu
  • 500 g kuřecích stehenních řízků
  • 3 lžíce bílého jogurtu
  • 1 lžička čerstvého zázvoru
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce koření garam masala
  • 1 lžička mletého chilli
  • 1/2 lžičky mleté kurkumy
  • 1 lžíce citronové šťávy
Na rýži
  • 2 hrnky rýže basmati
  • 1 špetka šafránu
  • 3 lžíce mléka
Na ochucený olej
  • 50 ml rostlinného oleje
  • 1 ks bobkového listu
  • 3 tobolky celého kardamomu
  • 4 ks hřebíčku
  • 1/4 ks skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 lžička celého římského kmínu
  • 1 lžička koriandrového semínka
  • 1 lžička hořčičných semínek
  • 2 špetky muškátového květu
  • 2 ks šalotky
Na dodělání
  • 75 g bílého jogurtu
  • 1,5 lžičky koření garam masala
  • 1/2 lžičky mletého chilli
  • 2 snítky čerstvé máty
  • 1 lžička soli
Článek

Postup

01.

Maso nakrájejte na kousky o velikosti většího sousta. Dejte ho do mísy, přidejte bílý jogurt a všechno koření potřebné na marinádu. Pořádně promíchejte a nechte při pokojové teplotě odležet aspoň 20 minut, ideálně ale klidně hodinu až dvě.

02.

Šafrán namočte do trochy horkého mléka a odložte stranou, budete ho potřebovat až úplně nakonec.

03.

Rýži basmati pořádně, ale opravdu pořádně na sítu propláchněte ve studené vodě. Na tomto kroku si dejte záležet. Pokud byste z ní nevymyli všechen přebytečný škrob, lepila by se, a to se nám nehodí – kýžený výsledek je perfektně sypká rýže. Propláchnutou rýži zalijte dostatečným množstvím studené vody a nechte asi 30 minut namočenou. Ne déle, protože pak by se rozvařila. Víte, jaké jsou druhy rýže, čím se liší a kolik mají kalorií? 

04.

Během těchto 30 minut se pusťte do přípravy masa, vyjde to tak akorát. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a vložte do něj všechno koření. Krátce orestujte, aby se koření krásně rozvonělo. Pak přidejte na půlkolečka nakrájené dvě větší šalotky a osmahněte dozlatova, nikoliv dohněda, to by se připálilo i koření.

05.

Přidejte marinované maso, marinádu z něj nijak neotírejte. Asi 5 minut opékejte ze všech stran. Pak stáhněte plamen na minimum, přidejte zbylou marinádu, přiklopte poklicí a nechte ve vlastní šťávě podusit, dokud maso není hotové. Musí zůstat měkké a šťavnaté, bude se pak ještě dodělávat s rýží, pokud byste jej dusili moc, vyschlo by. Dušení trvá asi 10 minut, přebytečná tekutina se mezitím všechna vyvaří, ale nic se nepřipálí.

06.

Přidejte jogurt, garam masalu, chilli a nasekanou mátu. Vše pořádně promíchejte a rozprostřete po celém dnu hrnce. Na maso nasypte scezenou rýži a zalijte asi třemi hrnky vody. Část můžete nahradit i kokosovým mlékem nebo slabým kuřecím vývarem. Osolte, přidejte šafrán s mlékem, přiklopte poklicí a přiveďte k varu.

07.

Když voda začne vřít, stáhněte plamen na minimum a nechte jen velmi pozvolna uvařit rýži. Když je hotová, nechte ještě asi 10–15 minut odstát. Hotové biriyani jen lehce nakypřete vidličkou a podávejte. Perfektně se k němu hodí slané lasí (jogurt smíchaný 1:1 s vodou, s trochou citronové šťávy, špetkou soli a mletým římským kmínem) nebo dip z bílého jogurtu, citronové šťávy a čerstvého koriandru.

Máte rádi indickou kuchyni? Udělejte si kuřecí tikka masalu nebo zkuste některý z těchto tří báječných indických receptů.

Načítám