Článek
Postup
01.
Maso nakrájejte na kousky o velikosti většího sousta. Dejte ho do mísy, přidejte bílý jogurt a všechno koření potřebné na marinádu. Pořádně promíchejte a nechte při pokojové teplotě odležet aspoň 20 minut, ideálně ale klidně hodinu až dvě.
02.
Šafrán namočte do trochy horkého mléka a odložte stranou, budete ho potřebovat až úplně nakonec.
03.
Rýži basmati pořádně, ale opravdu pořádně na sítu propláchněte ve studené vodě. Na tomto kroku si dejte záležet. Pokud byste z ní nevymyli všechen přebytečný škrob, lepila by se, a to se nám nehodí – kýžený výsledek je perfektně sypká rýže. Propláchnutou rýži zalijte dostatečným množstvím studené vody a nechte asi 30 minut namočenou. Ne déle, protože pak by se rozvařila. Víte, jaké jsou druhy rýže, čím se liší a kolik mají kalorií?
04.
Během těchto 30 minut se pusťte do přípravy masa, vyjde to tak akorát. Ve velkém hrnci rozehřejte olej a vložte do něj všechno koření. Krátce orestujte, aby se koření krásně rozvonělo. Pak přidejte na půlkolečka nakrájené dvě větší šalotky a osmahněte dozlatova, nikoliv dohněda, to by se připálilo i koření.
05.
Přidejte marinované maso, marinádu z něj nijak neotírejte. Asi 5 minut opékejte ze všech stran. Pak stáhněte plamen na minimum, přidejte zbylou marinádu, přiklopte poklicí a nechte ve vlastní šťávě podusit, dokud maso není hotové. Musí zůstat měkké a šťavnaté, bude se pak ještě dodělávat s rýží, pokud byste jej dusili moc, vyschlo by. Dušení trvá asi 10 minut, přebytečná tekutina se mezitím všechna vyvaří, ale nic se nepřipálí.
06.
Přidejte jogurt, garam masalu, chilli a nasekanou mátu. Vše pořádně promíchejte a rozprostřete po celém dnu hrnce. Na maso nasypte scezenou rýži a zalijte asi třemi hrnky vody. Část můžete nahradit i kokosovým mlékem nebo slabým kuřecím vývarem. Osolte, přidejte šafrán s mlékem, přiklopte poklicí a přiveďte k varu.
07.
Když voda začne vřít, stáhněte plamen na minimum a nechte jen velmi pozvolna uvařit rýži. Když je hotová, nechte ještě asi 10–15 minut odstát. Hotové biriyani jen lehce nakypřete vidličkou a podávejte. Perfektně se k němu hodí slané lasí (jogurt smíchaný 1:1 s vodou, s trochou citronové šťávy, špetkou soli a mletým římským kmínem) nebo dip z bílého jogurtu, citronové šťávy a čerstvého koriandru.
Máte rádi indickou kuchyni? Udělejte si kuřecí tikka masalu nebo zkuste některý z těchto tří báječných indických receptů.