Článek
Postup
01.
Kuře spolu s oloupanou rozpůlenou cibulí, oloupanými mrkvemi, solí a pepřem zalijte vodou jen tak, aby bylo celé ponořené, a povařte 60 až 80 minut doměkka. Vyndejte ho, a když trochu zchladne, oddělte maso od kůží a kostí. Druhá možnost je kuře vařit jen 30 minut, poté ho rozsekat na menší kousky a opéct v troubě dozlatova. Během pečení ho nezapomeňte potírat máslem či výpekem.
02.
Mezitím si připravte koření. Omáčka je chutná i jen se solí a pepřem, ale pokud jí chcete dát kavkazský šmrnc, vyrobte si kořenicí směs chmeli suněli, tu získáte rozdrcením bobkového listu, sušeného kopru, koriandru, saturejky, pískavice, bazalky a pepře. Můžete ale také použít hotovou kořenicí směs chmeli suněli nebo adžika.
03.
Najemno pokrájené cibule a chilli papričku opečte dozlatova na směsi másla a oleje (díky němu se nebude máslo přepalovat), přihoďte nadrcený česnek, nechte pár vteřin rozvonět a zasypejte rozmixovanými nebo mletými ořechy (asi 150 g) a připraveným kořením. Přilijte asi 6 naběraček vývaru a nechte 10 minut zvolna prohřívat.
04.
Do omáčky vmíchejte posekaný koriandr a rozmixujte dohladka. Podle potřeby zřeďte dalším vývarem a dochuťte trochou jablečného či vinného octa nebo citronu a případně další solí a pepřem a vmíchejte kuře. A teď se připravte na to nejzvláštnější: v Gruzii se vše nechá vychladnout a servíruje studené, nejlépe rovnou z lednice.
05.
Pokud na tradicích tolik nelpíte, podávejte teplé, třeba s rýží. S ořechovou omáčkou skvěle ladí granátové jablko, které se v těchto krajích také hojně používá.
Tip: Ochutnejte všechny 3 ořechové recepty z tohoto týdne.
Z vaření vám nejspíš zbude i kvalitní vývar, podobně jako u slepice na paprice. Nebo se mrkněte, jak z 1 kuřete připravit hned 3 jídla!