Hlavní obsah
3,3
(66)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Jak poznáte člověka, který navštívil Gruzii? Je až otravný neustálým omíláním jejích krás a píděním se, kde se u nás dají ochutnat tamní dobroty. Vyzkoušejte ořechovou omáčku satsivi podle našeho receptu! Servíruje se s vařeným kuřecím masem a nejčastěji studená. Nic ale nezkazíte, když si ji jako my vychutnáte ještě kouřící.

20 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Na kuřecí vývar
  • 1 ks kuřete
  • 1 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička celého černého pepře
Na koření chmeli suněli (lze nahradit 2 lžičkami adžiky nebo úplně vynechat)
  • 1 ks bobkového listu
  • 1 lžička čerstvého kopru
  • 1/2 lžičky sušeného koriandru
  • 1 lžička saturejky
  • 1/2 lžičky pískavice řeckého sena
  • 1 lžička sušené bazalky
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
Na omáčku
  • 2 ks cibule
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 1,5 hrnku vlašských ořechů
  • 4 stroužky česneku
  • 1 ks chilli papričky
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 lžička jablečného octa
Článek

Postup

01.

Kuře spolu s oloupanou rozpůlenou cibulí, oloupanými mrkvemi, solí a pepřem zalijte vodou jen tak, aby bylo celé ponořené, a povařte 60 až 80 minut doměkka. Vyndejte ho, a když trochu zchladne, oddělte maso od kůží a kostí. Druhá možnost je kuře vařit jen 30 minut, poté ho rozsekat na menší kousky a opéct v troubě dozlatova. Během pečení ho nezapomeňte potírat máslem či výpekem.

02.

Mezitím si připravte koření. Omáčka je chutná i jen se solí a pepřem, ale pokud jí chcete dát kavkazský šmrnc, vyrobte si kořenicí směs chmeli suněli, tu získáte rozdrcením bobkového listu, sušeného kopru, koriandru, saturejky, pískavice, bazalky a pepře. Můžete ale také použít hotovou kořenicí směs chmeli suněli nebo adžika

03.

Najemno pokrájené cibule a chilli papričku opečte dozlatova na směsi másla a oleje (díky němu se nebude máslo přepalovat), přihoďte nadrcený česnek, nechte pár vteřin rozvonět a zasypejte rozmixovanými nebo mletými ořechy (asi 150 g) a připraveným kořením. Přilijte asi 6 naběraček vývaru a nechte 10 minut zvolna prohřívat.

04.

Do omáčky vmíchejte posekaný koriandr a rozmixujte dohladka. Podle potřeby zřeďte dalším vývarem a dochuťte trochou jablečného či vinného octa nebo citronu a případně další solí a pepřem a vmíchejte kuře. A teď se připravte na to nejzvláštnější: v Gruzii se vše nechá vychladnout a servíruje studené, nejlépe rovnou z lednice.

05.

Pokud na tradicích tolik nelpíte, podávejte teplé, třeba s rýží. S ořechovou omáčkou skvěle ladí granátové jablko, které se v těchto krajích také hojně používá.

Foto: Eva Malúšová

Z ořechů vykouzlíte i překvapivé slané variaceFoto: Eva Malúšová

Tip: Ochutnejte všechny 3 ořechové recepty z tohoto týdne.

Z vaření vám nejspíš zbude i kvalitní vývar, podobně jako u slepice na paprice. Nebo se mrkněte, jak z 1 kuřete připravit hned 3 jídla!

Související témata:

Načítám