Hlavní obsah
3,1
(213)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Kuře v bábovce zní strašlivě, ale realita je mnohem přívětivější: perfektně propečené kuře s křupavou kůrčičkou ze všech stran a šťavnatou zeleninovou přílohou pečenou přímo ve výpeku. Díky tomu, že ho posadíte na bábovkovou formu, se totiž kůžička opéká a bude křupavá ze všech stran.

10 min.
Příprava
1 hod., 10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na kuře (koření můžete dát i kari, grilovací a pod.)
  • 1 ks kuřete
  • 6 lžic másla
  • 2 hrsti čerstvých bylinek
  • 1 lžíce mleté pálivé papriky
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
Ze zeleniny se hodí
  • 1/2 kg brambor
  • 1 ks batátů
  • 1 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 100 g kořenové zeleniny (mrkve, celeru, petržele)
  • 1 ks fenyklu
  • 1 ks paprik
Článek

Postup

01.

Máslo rozpusťte a smíchejte se lžičkou soli, pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře, nasekanými bylinkami (já dala rozmarýn, tymián, saturejku a šalvěj ze zahrádky), paprikou a česnekem. Stejně tak se hodí i dobrá grilovací směs (pak ale uberte na soli), kari nebo jen paprika s kmínem. Směsí celé kuře potřete a pokud máte čas, nechte ho takto klidně do druhého dne marinovat.

02.

Pod formu vložte pekáček (také můžete otvor obalit alobalem, ale do masa nebude tolik proudit horký vzduch) a pro extra vypečené kuře pečte jen tak, pro kuře i s přílohou bábovku ještě naplňte zeleninou dle chuti – hodí se pokrájené brambory či batáty, mrkev, celer, cibule, česnek, fenykl a další – prostě dle stavu vaší lednice či zahrádky. Zeleninu osolte a opepřete a podlijte troškou vody.

03.

Na otvor bábovky nasaďte kuře, vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi hodinu až hodinu a půl (dle velikosti kuřete). Čas od času potřete výpekem, který bude stékat k zelenině. Naporcujte a podávejte.

Foto: Eva Malúšová

Vypadá to bizarně, ale díky posazení na bábovku se kuře krásně opeče úplně ze všech stranFoto: Eva Malúšová

Tip: Kuře můžete upéct i bez zeleniny, bude ještě křupavější. Do spodku bábovky nalijte trochu piva, které ho díky postupnému odpařování i ochutí.

Znáte nějaký další vtipný způsob pečení kuřete? Co třeba peruánské kuře naplacato nebo grilované kuře na plechovce s pivem?

Načítám