Článek
Postup
01.
Máslo rozpusťte a smíchejte se lžičkou soli, pořádnou dávkou čerstvě mletého pepře, nasekanými bylinkami (já dala rozmarýn, tymián, saturejku a šalvěj ze zahrádky), paprikou a česnekem. Stejně tak se hodí i dobrá grilovací směs (pak ale uberte na soli), kari nebo jen paprika s kmínem. Směsí celé kuře potřete a pokud máte čas, nechte ho takto klidně do druhého dne marinovat.
02.
Pod formu vložte pekáček (také můžete otvor obalit alobalem, ale do masa nebude tolik proudit horký vzduch) a pro extra vypečené kuře pečte jen tak, pro kuře i s přílohou bábovku ještě naplňte zeleninou dle chuti – hodí se pokrájené brambory či batáty, mrkev, celer, cibule, česnek, fenykl a další – prostě dle stavu vaší lednice či zahrádky. Zeleninu osolte a opepřete a podlijte troškou vody.
03.
Na otvor bábovky nasaďte kuře, vložte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi hodinu až hodinu a půl (dle velikosti kuřete). Čas od času potřete výpekem, který bude stékat k zelenině. Naporcujte a podávejte.
Tip: Kuře můžete upéct i bez zeleniny, bude ještě křupavější. Do spodku bábovky nalijte trochu piva, které ho díky postupnému odpařování i ochutí.
Znáte nějaký další vtipný způsob pečení kuřete? Co třeba peruánské kuře naplacato nebo grilované kuře na plechovce s pivem?