Hlavní obsah
3,8
(8)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Tohle syté zimní jídlo z jednoho hrnce bude mít určitě úspěch u celé vaší rodiny. Kuře kupte vcelku a naporcujte. Skelet a špičky křídel poslouží na přípravu vývaru, stehna a horní část prsou se zbytkem křídel upečte a tu nejjemnější část prsou odložte na minutky se zeleninou.

1 hod., 45 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Kuře na čočce
  • 1 ks kuřete
  • 80 g anglické slaniny
  • 1 ks cibule
  • 100 g mrkve
  • 80 g kořenové petržele
  • 100 g celeru
  • 1 hrnek čočky
  • 500 ml drůbežího vývaru
  • 2 stroužky česneku
  • 2 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce oleje
  • 6 kousků másla
  • 1 lžička soli
K podávání
  • 100 g másla
  • 1 stroužek česneku
  • 2 snítky listové petržele
  • 1 špetka soli
Článek

Postup

01.

Kuře omyjte, osušte a rozdělte na porce. Odkrojte špičky křídel na vývar. Oddělte stehna a v kloubu je prosekněte na dvě části. Odřízněte prsa i se zbylou částí křídel a v půlce je ještě rozdělte na dvě části. Spodní, jemnější část odložte na minutky a část s křídlem si ponechte. Připravujete-li jídlo pro větší jedlíky, rozdělte kuře na čtyři části: stehna a prsa nechte v celku. Ze skeletu a špiček křídel začněte připravovat klasickým způsobem vývar. Vyndejte z lednice máslo k podávání, aby povolilo.

02.

Zeleninu včetně cibule omyjte a nakrájejte na menší kostky, anglickou slaninu nakrájejte na kostičky. Troubu předehřejte na 190 stupňů.

03.

Ve větším pekáči, který může do trouby, rozpalte lžíci oleje, pak vsypte slaninu a cibuli a asi pět minut restujte. Pokud slanina pustí velké množství tuku, část slijte, pak přidejte kořenovou zeleninu. Osolte a restujte ještě asi pět minut. Přidejte prolisovaný česnek a zalijte vývarem. Čočku přeberte, propláchněte a vložte do pekáče. Na čočku položte osolené a opepřené kousky kuřete a tymián. Na každý kousek kuřete dejte kousek másla, pekáč přikryjte a vložte do trouby. Pečte asi 30 minut.

04.

Zatímco se peče kuře, připravte ochucené máslo. Nasekejte omytou a osušenou petrželku, prolisujte česnek a spolu se solí vše vmíchejte do másla. Pomocí potravinářské fólie vytvarujte váleček a nechte v lednici ztuhnout.

05.

Přibližně po půlhodině pečení kuře odklopte a dopečte asi 20 minut do barvy, případně podlijte ještě sběračkou vývaru – nemělo by to být ale nutné.

06.

Hotové kuře nechte chvíli dojít, na každou porci dejte kousek česnekového másla a podávejte.

Láká vás netradiční spojení kuřete a čočky?

Související témata:

Načítám