Článek
Postup
01.
Kuře omyjte, osušte a rozdělte na porce. Odkrojte špičky křídel na vývar. Oddělte stehna a v kloubu je prosekněte na dvě části. Odřízněte prsa i se zbylou částí křídel a v půlce je ještě rozdělte na dvě části. Spodní, jemnější část odložte na minutky a část s křídlem si ponechte. Připravujete-li jídlo pro větší jedlíky, rozdělte kuře na čtyři části: stehna a prsa nechte v celku. Ze skeletu a špiček křídel začněte připravovat klasickým způsobem vývar. Vyndejte z lednice máslo k podávání, aby povolilo.
02.
Zeleninu včetně cibule omyjte a nakrájejte na menší kostky, anglickou slaninu nakrájejte na kostičky. Troubu předehřejte na 190 stupňů.
03.
Ve větším pekáči, který může do trouby, rozpalte lžíci oleje, pak vsypte slaninu a cibuli a asi pět minut restujte. Pokud slanina pustí velké množství tuku, část slijte, pak přidejte kořenovou zeleninu. Osolte a restujte ještě asi pět minut. Přidejte prolisovaný česnek a zalijte vývarem. Čočku přeberte, propláchněte a vložte do pekáče. Na čočku položte osolené a opepřené kousky kuřete a tymián. Na každý kousek kuřete dejte kousek másla, pekáč přikryjte a vložte do trouby. Pečte asi 30 minut.
ŠŤAVNATÉ KUŘÁTKO SE NIKDY NEOMRZÍ
04.
Zatímco se peče kuře, připravte ochucené máslo. Nasekejte omytou a osušenou petrželku, prolisujte česnek a spolu se solí vše vmíchejte do másla. Pomocí potravinářské fólie vytvarujte váleček a nechte v lednici ztuhnout.
05.
Přibližně po půlhodině pečení kuře odklopte a dopečte asi 20 minut do barvy, případně podlijte ještě sběračkou vývaru – nemělo by to být ale nutné.
06.
Hotové kuře nechte chvíli dojít, na každou porci dejte kousek česnekového másla a podávejte.
Láká vás netradiční spojení kuřete a čočky?