Článek
Postup
01.
Když připravujete pečené kuře, je dobré vyjmout ho z lednice alespoň dvě hodiny předem, aby nabylo pokojovou teplotu. Zkrátí se tak doba pečení a maso se tolik nevysuší. Kuře omyjte, dobře osušte a pořádně nasolte i zevnitř. Takhle ho nechte na lince odpočívat až do doby přípravy.
02.
Rozpalte troubu na 220 stupňů. Oloupejte česnek a dva stroužky nakrájejte na plátky. Prsty opatrně uvolněte kůži na prsou a kolem stehen a vsuňte pod ni polovinu másla nakrájeného na plátky. Do břišní dutiny dejte také kousek másla, dva celé stroužky česneku a část rozmarýnu. Upravte kuře do celistvého tvaru, křídla vsuňte pod tělo a stehna svažte kuchyňským provázkem. Vložte ho do pekáče, podlijte bílým vínem a částí vývaru, přidejte zbylý česnek (stroužky i plátky) a rozmarýn.
KUŘÁTKO NIKDY NEZKLAME
03.
Povrch kuřete poklaďte zbylým máslem a dejte péct do vyhřáté trouby. Po 15 minutách stáhněte teplotu na 160 stupňů a dopékejte podle velikosti ještě asi hodinu. Každých 15 minut kuře pořádně polijte vypečenou šťávou a v průběhu pečení dolijte i vývar. Na posledních 10 minut můžete teplotu opět zvýšit a kuře dopéct do barvy. Těsně před koncem pečení vhoďte ke kuřeti hrst zelených oliv.
04.
Hotové kuře nechte před porcováním alespoň 10 minut odpočívat. K podávání se hodí bramborová kaše, bílá bageta, ale chutnají k němu i malé brambůrky s petrželkou a máslem.
Tip: Celé pečené kuře vypadá uprostřed tabule moc hezky, když ho ale před pečením naporcujete, získáte víc křupavé kůžičky a zkrátíte i dobu pečení.
Máte rádi křupavé kuřátko a pikantní olivovou chuť?