Článek
Postup
01.
Nejdříve kuře omyjte a osušte a podle potřeby nezapomeňte z kůže dočistit zbytky peří, které zůstávají zejména na nohách. Kousek sádla smíchejte se skořicí, solí a pepřem a kuře touto směsí celé potřete. Pak smíchejte prolisovaný nebo jemně nasekaný česnek a petrželku a tímto kuře potřete vevnitř. V případě, že budete péct kuřecí čtvrtky jako my, potřete je z horní strany sádlem a zespodu česnekem.
02.
Kuře vložte do většího pekáčku, podlijte bílým vínem a dejte asi na 40 minut péct do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia. Během pečení ho nezapomeňte pravidelně výpekem přelévat!
03.
Jablka omyjte, zbavte jádřinců a nakrájejte na měsíčky, švestky můžete v případě, že jsou hodně velké, nakrájet na poloviny. Předpečené kuře vyndejte z trouby a obložte ho švestkami a jablky a dejte péct na dalších asi 20 minut. Pak přidejte i zbylou petrželku a nechte dopéct ještě asi 10 minut – kdybyste ji přidali dříve, snadno by se spálila.
04.
Upečené kuře podávejte obložené ovocem a přelité výpekem. Jako příloha se hodí rýže.