Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Ondřej Hošt

Foto: Ondřej Hošt

Kuřecí maso patří dlouhodobě k tomu levnějšímu, a tak se každý nápad, jak jej upravit nově a netradičně, hodí. Náš dnešní tip je na ořechovou omáčku!

15 min.
Příprava
50 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks kuřete
  • 80 g másla
  • 1 ks cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 100 g vlašských ořechů
  • 1 ks žloutků
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 2 lžíce řeřichy
  • 2 lžičky soli
Článek

Postup

01.

Kuře omyjte, osušte, případně naporcujte a ze všech stran osolte. Cibuli nakrájejte najemno a zpěňte ji na asi polovině másla. Když cibule zesklovatí, přidejte nasolené kuřecí maso a krátce je ze všech stran opečte. Pak maso podlijte vodou do výšky asi 1 cm, přiklopte poklicí a duste asi 30 minut doměkka.

Foto: Ondřej Hošt

Cibuli nakrájejte najemno a kuře naporcujte, nebo kupte už rovnou jen stehna nebo paličkyFoto: Ondřej Hošt

02.

Maso vyjměte, šťávu zaprašte trochou mouky, přidejte zbývající máslo, nahrubo nasekanou polovinu vlašských ořechů, podle potřeby přilijte ještě trošku horké vody a asi pět minut povařte, aby mouka nezůstala syrová. Pak plotnu stáhněte na minimum tak, aby se omáčka nevařila. V troše smetany rozšlehejte žloutek, vše opatrně nalijte do omáčky a důkladně promíchejte. Podle chuti přidejte trochu citronové šťávy, ale pozor, ať se omáčka nesrazí!

Foto: Ondřej Hošt

Bílá smetanová omáčka s ořechy je vynikající a k jemnému kuřecímu masu se perfektně hodí. Můžete ji zkusit i k vepřovým plátkůmFoto: Ondřej Hošt

03.

Měkké maso servírujte přelité omáčkou a posypané zbytkem nasekaných ořechů a řeřichou. Ke kuřeti je vynikající rýže.

Jaké je nejlepší jídlo na světě? No přece kuře s rýží! Dejte si kuřecí stehna s rýží z jednoho hrnce anebo kuře s rýží jambalaya.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie20 066,84 kJ
Bílkoviny435,69 g
Tuky322,58 g
Sacharidy32,96 g
Sůl26,31 g
SAFA134,52 g
Vláknina9,35 g
Cukry11,05 g

Načítám