Článek
I když se může zdát, že tenhle recept přinese spíš zábavu než gastronomický zážitek, nenechte se mýlit: kuře upečené v domečku ze soli je úžasně jemné a křehké. Všechny chutě a vůně zůstanou uzavřené uvnitř, maso bude jenom jemně prosolené a vy budete podávat to nejšťavnatější kuře, jaké kdy vyšlo z vaší trouby.
Investice navíc není nijak závratná, na středně velké kuře vám postačí 2 kg nejobyčejnější kuchyňské soli a asi 4 bílky (ze žloutků připravte třeba fantastické ořechové žloutkové řezy jako dezert). A zábavu si při přípravě i rozbíjení solné krusty užijete také.
Postup
01.
Kuře pořádně omyjte zevnitř i zvenčí, osušte a nechte alespoň hodinu v pokojové teplotě. Poté předehřejte troubu na 190 °C.
02.
Kuřeti uvolněte kůži na prsou a vsuňte pod ni dva plátky másla vysoké asi půl centimetru a snítky oblíbených bylinek, já jsem použila tymián. Zbytek másla a bylinek dejte do břišní dutiny a přidejte i oloupané stroužky česneku a špetku soli.
03.
Kuře svažte kuchyňským provázkem do kompaktního tvaru: stehna přitáhněte k sobě a k prsíčkům, křídla založte pod tělo a provázek zavažte.
Tip: Podívejte se na videonávod, jak svázat kuře kuchyňským provázkem.
04.
Sůl nasypejte do velké mísy, přidejte bílky a rukama směs promněte, až bude připomínat vlhký písek a bude celkem soudržná (možná vám postačí jenom tři velké bílky, přidávejte je postupně). Pekáč vyložte pečicím papírem a rozložte na něj kompaktní vrstvu soli vysokou asi 2 cm a velkou tak, aby se na ni kuře pohodlně vešlo.
05.
Na vrstvu soli položte kuře prsíčky nahoru. Rovnoměrně ho pokryjte asi 2cm vrstvou zbylé soli tak, aby bylo celé pokryté a utěsněné a sůl tvořila souvislou vrstvu. Vložte do předehřáté trouby a pečte podle velikosti: kuře s hmotností kolem kila a půl bude hotové za 80 minut.
06.
Kuře vyjměte z trouby a nechte pod krustou ještě 15 minut odpočinout a dojít. Poté krustu rozbijte paličkou na maso, solné střepy odstraňte a podávejte s vařenými bramborami s máslem a petrželkou.
V devadesátkách frčel také Krtkův dort, legendární katův šleh řečený kaťák a jídlo, které se dnes považuje za symbol gastropekla: kuře s broskví. Znám ale lidi, kterým opravdu chutná…