Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 190 °C. Kuře o váze asi 1,4 kg omyjte, podle potřeby z jeho útrob vyndejte zbytky vnitřností a osušte. Ze všech stran, včetně vnitřku, jej potřete solí a nohy svažte provázkem. Položte do pekáče prsy dolů, přidejte na kostky nakrájené máslo a vložte do trouby.
02.
Zatímco se maso peče, připravte si zeleninu. Brokolici rozeberte na růžičky, chřestu odkrojte spodní dřevnatou část a zbylé stonky rozpulte. Lusky podle potřeby očistěte, a připadají-li vám příliš dlouhé, můžete je přepůlit.
03.
Když je kuřecí kůže zcela zatažená, otočte kuře prsy nahoru, obložte vší zeleninou včetně hrášku a přimíchejte i polovinu tymiánu. Vložte zpět do trouby, teplotu stáhněte na 180 °C a pokračujte v pečení, trvá to ještě asi 75 minut. Kuře opakovaně přelévejte výpekem.
04.
Když je kuře upečené dozlatova, vyjměte jej z trouby a posypejte zbylým tymiánem. Naporcované podávejte se zeleninou a novými bramborami. Pokud máte po ruce jen pozdní, udělejte z nich nejlepší bramborovou kaši.