Článek
Kupte co nejkvalitnější středně velké kuře o hmotnosti asi 1,2 kg a asi hodinu a půl před pečením ho vyndejte z lednice, aby mělo pokojovou teplotu. Upravte ho „na motýlka“, díky tomu se propeče rovnoměrněji a rychleji, bez toho, aby se prsíčka vysušila. Jako bonus navíc získáte křupavou kůžičku po celém jejím povrchu. Položte ho na mřížku, maso se nerozmočí a bude chutnat jako z venkovního grilu.
Postup
01.
Kuře položte prsíčky na podložku. Ostrým nožem nebo nůžkami na drůbež veďte dva dlouhé řezy po stranách páteře od krku až k biskupu a páteř vyjměte. Odstraňte také špičky křídel a společně s páteří je odložte na vývar.
Tip: Z páteře a křídel můžete také připravit lahodnou šťávu. Páteř překrojte na tři nebo čtyři části, ty i s křídly opečte v menším hrnci na troše oleje dohněda. Přidejte menší rozčtvrcenou cibuli, nahrubo nasekanou mrkev, dva řapíky celeru a bobkový list a také je opečte do barvy. Osolte, opepřete a přilijte asi 4 dcl vody. Přiveďte k varu, posbírejte pěnu a zvolna vařte asi 30 minut. Přeceďte, šťávu vraťte do hrnce a na středně silném ohni zredukujte asi na polovinu objemu. Odstavte a zašlehejte 40 g studeného másla, které šťávu zjemní a mírně zahustí.
02.
Kuře otočte prsíčky nahoru, tlakem ruky na prsní kost kuře zploštěte a upravte do úhledného tvaru. Předehřejte troubu na 200 °C bez horkého vzduchu a smíchejte v malé misce všechno koření a sůl.
Tip: Uzená paprika dodá masu kouřovou příchuť a iluzi, že se peklo na otevřeném ohni. Použít ale můžete i jiné oblíbené koření na kuře, a máte-li rádi pikantní jídla, nebojte se přidat špetku chilli.
03.
Kuře ze všech stran vydatně potřete kořenící směsí (dvě lžičky směsi si nechte na později) a položte na mřížku nad pekáček kůží nahoru. Do pekáčku nalijte asi 1,5 dcl vody, aby se okapávající tuk nepřepaloval a kuře vložte do předehřáté trouby. Pokud nemáte pekáček s mřížkou, položte připravené kuře na mřížku v troubě a pod ní vsuňte velký plech s trochou vody.
04.
Pečte při teplotě 200 °C asi 15 minut, poté teplotu stáhněte na 180 °C a pečte podle velikosti kuřete dalších 30 minut. S masem zatím nic nedělejte, jenom průběžně kontrolujte, zda se neodpařila voda v pekáčku a nepřipaluje se okapávající tuk, případně trochu vody dolijte.
05.
Ke zbytku připraveného koření přilijte olej a dobře ho rozmíchejte. Po 30 minutách kůžičku kuřete potřete připraveným olejem a znovu zvyšte teplotu na 200 °C. Pečte asi 5–10 minut, znovu pořádně potřete olejem a dál pečte. Kuře takhle potírejte každých asi 5 minut, až bude kůžička opečená dokřupava. Když píchnete do nejsilnější části stehna, vytékající šťáva bude čirá. Středně velké kuře kolem 1,2 kg bude propečené celkem za 60–70 minut.
06.
Hotové kuře vyjměte z trouby a před porcováním nechte alespoň 10 minut odpočinout. Takhle připravené je krásně šťavnaté, jako příloha se k němu hodí vařené brambory s máslem a velká mísa hlávkového salátu.
Zbylé maso oberte a použijte třeba do náplně taštiček z listového těsta nebo do skvělého kuřecího salátu s majonézou.