Článek
Postup
01.
Cedník vyložte čistým plátýnkem, vložte do něj 10% jogurt a nechte odkapat tekutinu nejlépe přes noc v chladničce. Objem se výrazně zmenší. Při přípravě indického kuřete použijte takto vykapaný jogurt (pozor, hmotnost v receptu je až po vykapání).
02.
Polovinu většího kuřete naporcujte.
03.
V mixéru rozmixujte česnek, zázvor a jogurt na pastu (anebo stačí koření nasekat nadrobno). Přidejte kardamomová semínka rozmačkaná v hmoždíři, pepř, nasekanou chilli papričku (máte-li rádi pálivější jídlo, klidně přidejte), strouhanou citronovou kůru a trochu citronové šťávy. Kuře obalte v marinádě a nechte odpočívat nejlépe přes noc.
04.
V hrnci rozehřejte máslo ghí. Je to přepuštěné máslo z bizoního nebo kravského mléka, které se přepouští trochu jinak, než jsme u nás zvyklí, a proto má i zlatavější barvu. Ghí bez problémů koupíte v každém větším supermarketu nebo v obchodech s asijskými specialitami.
05.
Do rozehřátého ghí vložte kuře, z něhož jste trochu oklepali marinádu, a na větší kousky pokrájenou cibuli. Opečte. Přidejte sůl, zbytek marinády, trochu vývaru a kokosové mléko a za občasného míchání duste asi 40 minut doměkka – v případě potřeby podlévejte vývarem či kokosovým mlékem. Na závěr přidejte citronovou šťávu a nasekaný čerstvý koriandr.
06.
Takhle připravené kuře podávejte s rýží.
Tip
Jestli se vám nechce z hotového pokrmu odstraňovat kardamomové slupky, použijte rovnou mletý kardamom.
Máte chuť na voňavé indické kuřátko? Na recept krok za krokem se můžete podívat také v Televizi Seznam v pořadu Atlas chutí.