Hlavní obsah
3,1
(158)

Šťavnaté kuře, božská krémová omáčka ze smetany, dijonské hořčice a bílého vína, do toho kousky křupavé slaniny. To je kombinace, se kterou neurazíte ani opravdu mlsné jazýčky. Příprava je navíc opravdu snadná a celou ji zvládnete v jedné pánvi.

20 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks horních kuřecích stehen
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 100 g slaniny
  • 3 ks šalotky
  • 4 stroužky česneku
  • 125 ml bílého vína
  • 250 ml smetany
  • 1 lžička provensálského koření
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Nejšťavnatější maso je to s kostí a kůží, použít můžete stehna i paličky a množství stačí upravit dle apetitu strávníků. Ideální je koupit celé kuře a využít jej hned na několik jídel. (1 kuře = 3 jídla: Takhle ušetříte a využijete všechno). Kousky pak z obou stran osolte, opepřete a zlehka obalte v mouce.

02.

Na kostičky pokrájenou slaninu nechte pomalu nasucho vyškvařit na pánvi, děrovanou vařečkou ji vyndejte a na tuku, který pustila, dozlatova z obou stran opečte kuře. I to zatím uložte stranou.

03.

Na výpeku nechte změknout 3 nadrobno pokrájené šalotky nebo jednu cibuli, přidejte nasekaný česnek a provensálské bylinky (výborný bude i tymián nebo špetka šalvěje), nechte pár vteřin rovnonět a zalijte vínem. Když se alkohol téměř celý odpaří, vmíchejte hořčici a smetanu a do pánve vraťte kuře. Omáčku můžete lehce přisolit. Pod pokličkou nyní duste asi 30 minut doměkka.

04.

Servírujte s odloženou slaninou, čerstvou petrželí, křupavou bagetou nebo rýží a sklenkou dobrého vína.

Chtěli byste další inspiraci na recepty z kuřecího masa? Zkuste naše rychlé kuře v božské sýrové omáčce, indické máslové kuře s domácím naanem nebo voňavé kuře s pečenými hrozny a přílohou z jednoho hrnce.

Energetická hodnota celkem - 4 porce
Energie8 950,6 kJ
Bílkoviny129,51 g
Tuky147,32 g
Sacharidy72,4 g
Sůl11,55 g
SAFA70,65 g
Vláknina3,01 g
Cukry22,56 g

Načítám