Článek
Postup
01.
Množství masa upravte podle apetitu strávníků: pro čtyři osoby dejte šest horních stehen, ale použít můžete i stehna celá, nebo naopak jen paličky. Maso ze všech stran osolte, opepřete a okořeňte tymiánem. Přidat lze i špetku chilli.
02.
Ve velké pánvi, která smí do trouby, rozehřejte olej a maso v ní nejprve kůží dolů, aby se z ní pomalu vypekl tuk (není pak třeba přidávat další olej), a poté i z druhé strany dozlatova opečte. Nevadí, když kuře nebude úplně propečené, dodělá se v troubě.
03.
Maso vyndejte, do pánve vhoďte nahrubo pokrájenou cibuli a nechte zesklovatět. Vmíchejte balzamiko, další tymián (1/2 lžičky sušeného nebo lžíci čerstvého) a tři hrnky vody nebo vývaru. Osolte, přiveďte k varu a přisypte těstovinovou rýži orzo. Do pánve vraťte kůží navrch maso a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 15 minutách přidejte bezpeckové červené hrozny a pečte dalších 10 až 15 minut, až jde maso od kosti a těstoviny a víno jsou měkké.
04.
Podle chuti posypejte nadrobenou gorgonzolou a nasekanou petrželí a podávejte.
Také máte nejradši recepty, podle kterých uvaříte maso, zeleninu (v našem případě tedy spíše ovoce) i přílohu v jenom hrnci?