Článek
Postup
01.
Kuřecí stehna omyjte, pořádně osušte, osolte a opepřete z obou stran. Oloupanou cibuli nasekejte nahrubo, uzený špek nakrájejte na kostičky (čtyři hezké plátky špeku nechte bokem). Předehřejte troubu na 200 °C.
02.
Ve větším hrnci, který můžete vložit do trouby, opečte kostičky špeku dohněda. Vyjměte je z hrnce a odložte na chvíli bokem. Zkontrolujte, zda je v hrnci dostatek tuku, případně přidejte trochu sádla. Do hrnce vsypejte cibuli, přidejte koření a bylinky a sůl (tu přidávejte s citem, špek je dost slaný) a cibuli opečte dozlatova.
03.
Přilijte víno a nechte ho chvíli odvařit. Do hrnce vraťte špek, promíchejte a vložte i kuřecí stehna. Na každé stehno položte proužek špeku, podlijte vývarem, hrnec zakryjte alobalem a vložte do předehřáté trouby.
04.
Pečte 20 minut, poté teplotu stáhněte na 180 °C a přikryté pečte dalších 20 minut. Odstraňte alobal a posledních 15 minut dopečte za občasného podlévání vypečenou šťávou do barvy. Jako příloha se hodí různě upravené brambory, nejlepší je ale kuře jako bažant s knedlíkem. Je na vás, zda zvolíte nadýchaný karlovarský knedlík, nebo bramborový knedlík jako od babičky.
A bát se nemusíte ani „opravdové“ zvěřiny. Podle našich receptů zvládne kančí s perníkovou omáčkou nebo zvěřinový guláš i začátečník.