Článek
Postup
01.
Pokud budete jídlo servírovat s rýží, dejte ji vařit. Krůtí nebo kuřecí maso smíchejte s nasekanou cibulkou (kousek zelené části nechte na ozdobu), strouhaným zázvorem, prolisovaným česnekem, paprikou, solí a čerstvě mletým pepřem.
02.
Plech vyložte pečicím papírem, pokapejte olejem a naolejovanýma rukama vytvořte asi 16 kuliček. Pečte je 15 až 20 minut při 200 °C dozlatova. Druhá možnost je kuličky osmažit na pánvi.
03.
Mezitím asi 5 minut opékejte nadrobno pokrájenou velkou cibuli, přidejte kolečka mrkve, osolte a ještě chvíli opékejte. Vmíchejte kari pastu (nebo asi 2 lžíce kari koření), strouhaný zázvor, nasekaný česnek a kurkumu. Nechejte pár vteřin rozvonět a zalijte rajčaty a kokosovým mlékem.
04.
Přidejte trošku vody a asi 10 minut povařte, aby omáčka zhoustla. Místo solí dochuťte rybí omáčkou (hodí se ale i sójová) a určitě nevynechejte limetkovou šťávu. Půlku dejte do jídla a zbytek nechte k podávání.
05.
Vmíchejte kuličky, nechte je prohřát a podávejte posypané odloženou cibulkou a čerstvým koriandrem či bazalkou.
Tip
V zimě je fajn mrkev, ale použít můžete i jinou zeleninu: dýni, papriku nebo třeba špenát. Ten ale vmíchejte až na úplný závěr!
Výborné Indií inspirované jídlo uděláte i bez masa: zkuste třeba rychlé cizrnové kari se špenátem nebo dýňové kari s červenou čočkou.