Hlavní obsah

Kukuřice 3x jinak: Rozumí si s chilli, sýrem i paprikou!

Foto: Jakub Jurdič

Překvapte kukuřicí v cuketovém koláči, pikantní polévce nebo křupavé quesadille, všechna jídla jsou boží!Foto: Jakub Jurdič

Sladká křupavá kukuřice. Kdo by ji nemiloval! Máme pro vás tři vychytané recepty, díky kterým ji dovedete k dokonalosti: skvěle si totiž rozumí s chilli, sýrem i další zeleninou, tak hurá do vaření!

Článek

Uvidíte, že kukuřice je výborná v husté pikantní polévce s paprikami, křupavé quesadille s rozteklým sýrem a fazolemi i v jemném cuketovém koláči, který je bez těstového korpusu, protože – co si budeme namlouvat – náplň je na koláči stejně to nejlepší.

Kukuřičná polévka s opečenou slaninou

Na 4 porce potřebujete: 3 lžíce oleje, 1 chilli papričku, 1 velkou cibuli, 2 stroužky česneku, 300 g kukuřice (čerstvé, mrazené nebo scezené konzervované), ¾ l zeleninového vývaru, sůl, pepř, 2 lžíce kysané smetany, 4 plátky slaniny, 2 jarní cibulky

Foto: Jakub Jurdič

Pikantní polévku zjemněte smetanou a doplňte křupavou slaninou. Až jednou ochutnáte, budete ji vařit znovu a znovu!Foto: Jakub Jurdič

Postup: Cibuli nakrájejte najemno, z papričky odstraňte zrníčka, nasekejte ji a spolu s cibulí asi 5 minut opékejte na rozpáleném oleji. Přihoďte obě papriky nakrájené na menší kousky a po asi 2 minutách nasekaný česnek. Nechte rozvonět, přidejte kukuřici, zalejte ¾ litrem vývaru a 15 minut povařte. Na závěr ručním mixérem trochu promixujte, vmíchejte kysanou smetanu a podle chuti osolte a opepřete.

Mezitím, co se polévka vaří, si nasucho na pánvi nebo v troubě opečte dokřupava slaninu, rozdrobte ji a smíchejte s nakrájenou jarní cibulkou – touto směsí pak hotovou polévku na talíři posypejte.

Kukuřičný koláč s cuketou a sýrem

Na formu o průměru 25 cm potřebujete:1 červenou cibuli, 40 g másla, 2 velké nebo 3 střední cukety, 300 g kukuřice (čerstvé, mrazené nebo scezené konzervované), sušenou bazalku, sušené oregano, sůl, 3 vejce, 300 g sýra (já dala mozzarellu a eidam), sůl, pepř, čerstvou bazalku na ozdobu

Foto: Jakub Jurdič

K zelenině můžete s úspěchem přidat i žampiony. Koláč se skvěle hodí nejen jako hlavní chod, ale i jako chuťovka k vínuFoto: Jakub Jurdič

Postup: Na másle opékejte na proužky nakrájenou cibuli, po chvíli přihoďte tenká kolečka cukety (neloupejte ji – ve slupce je nejvíc vitaminů i chuti) a smažte, dokud zelenina trochu nezměkne.

Přidejte kukuřici, osolte, opepřete, a než směs trochu vychladne, nastrouhejte sýr. Hrstku ho nechte na posypání, a zbylý pak spolu s vajíčky a bylinkami vmíchejte ke kukuřici. Vše přendejte do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Uhlaďte tak, aby byly plátky cukety hezky na povrchu, a posypte zbylým sýrem.

Překryjte alobalem a pečte 30 minut při 180 stupních, pak alobal sundejte a dopékejte ještě asi 20 minut, dokud povrch nezezlátne. Podávejte posypané čerstvými bylinkami (třeba bazalkou) a s lehkým salátem, koláč je také skvělý k vínu.

Quesadilla s kukuřicí a fazolemi

Na 2 velké porce potřebujete: 4 pšeničné tortilly, 100 g nastrouhaného sýru (já zvolila eidam), 150 g kukuřice (čerstvé, mrazené nebo konzervované), 150 g sterilovaných fazolí, půlku červené cibule, 3 lžíce rajčatové salsy nebo kečupu, sůl, pepř, římský kmín, olej

K podávání: 4 lžíce zakysané smetany, lžíci limetkové šťávy, stroužek česneku, 2 naložené pálivé papričky

Foto: Jakub Jurdič

Křupavá tortilla, rozteklý sýr a šťavnatá kukuřice, tomu nikdo neodolá!Foto: Jakub Jurdič

Postup:V misce smíchejte kukuřici, fazole, cibuli nakrájenou na proužky a salsu nebo kečup, osolte, opepřete a okořeňte drceným římským kmínem. Na rozpálenou pánev potřenou olejem položte první tortillu, rozdělte na ni polovinu kukuřičné směsi, posypte půlkou sýra a navrch přitlačte druhou tortillu. Když spodní část zezlátne, otočte (snadno to jde tak, že celou quesadillu přesunete z pánve na talíř a ten potom překlopíte zpátky do pánve) a pečte i z druhé strany dozlatova, až je tortilla trochu křupavá a sýr rozteklý.

Podávejte se zakysanou smetanou smíchanou s nasekanými papričkami (jalapeños nebo feferonkami), prolisovaným česnekem a lžící limetové šťávy.

Foto: Archiv firem

Vychutnejte si kukuřici i v podobě čerstvě připraveného popcornu, nebo jen tak uvařenou s máslem a solíFoto: Archiv firem

Který z kukuřičných pokrmů si vás získal, pikantní polévka, sýrová quesadilla, nebo spíše cuketový koláč?

Načítám