Článek
Vymýšlíte originální dezert ke kávě nebo vlastnoručně vyrobený dárek? S našimi lanýži to skoulíte raz dva! Kromě čokoládové klasiky obalené v kakau vyzkoušejte i variantu z čerstvého sýra a oříšků nebo z bílé čokolády, kokosu a malin. Hmotu si připravte den předem, a pak už jen během chvilky připravte kuličky.
Základní čokoládové lanýže
Na 25 kuliček potřebujete: 200 g hořké čokolády s minimálně 50 % kakaa, 125 ml smetany ke šlehání, 2 lžíce másla, holandské kakao na obalení
Postup: Čokoládu nalámejte na čtverečky a v rendlíku zalejte smetanou. Přidejte máslo a za stálého míchání zahřívejte, dokud se vše nespojí v hladký krém. Dejte vychladit do lednice, dokud hmota neztuhne (to trvá minimálně 2 až 3 hodiny, nejlépe ale přes noc). Lžičkou ji pak nabírejte a v dlani tvořte malé kuličky, které odkládejte do kakaa, ve kterém je obalte.
Tip: Pro dospělé přidejte do základního předpisu 2 lžíce oblíbeného alkoholu (rumu, amaretta, whisky či koňaku) a obalujte podle chuti v oříšcích nebo nastrouhané čokoládě.
Krémové kuličky s oříšky
Na 30 kuliček potřebujete: 100 g lískových oříšků, 60 g holandského kakaa, 100 g cukru moučka, 120 g čerstvého sýra (Philadelphie, Buko, Cream spread), čokoládovou rýži na obalení
Postup: Čerstvý sýr smíchejte s najemno umletými oříšky, cukrem a kakaem. Nechte ztuhnout v lednici, a poté pomocí lžičky tvarujte kuličky, které obalujte v čokoládové rýži.
Tip: Lískové oříšky můžete vyměnit za jiné oblíbené ořechy nebo sušené ovoce. Čokoládovou rýži pak klidně vyměňte za kokos nebo nastrouhanou čokoládu.
Malinovo-kokosové kuličky z bílé čokolády
Na 35 kuliček potřebujete:300 g bílé čokolády, 4 lžíce másla, 2 lžíce smetany na šlehání, 60 g čerstvých nebo mrazených malin, 100 g strouhaného kokosu a další na obalení
Postup: Čokoládu nalámejte na čtverečky a spolu se smetanou a máslem nechte na mírném plameni rozpustit. Maliny (jestli používáte mrazené, nechte nejprve rozmrznout) rozmixujte a spolu s kokosem a přidejte k rozpuštěné čokoládě. Pořádně promíchejte a nechte nejlépe do druhého dne ztuhnout v lednici. Tvarujte malé kuličky a obalujte v kokosu nebo moučkovém cukru.
Tip: Pro dospělé přidejte do kuliček dvě lžíce bílého vína nebo šampaňského a maliny klidně vyměňte za jahody.
Vyrábíte doma čokoládové kuličky, nebo dáváte přednost kupovaným?