Hlavní obsah

Kuchařské minimum: Jak udělat jíšku a co je to konfitování?

Foto: S_L, Shutterstock.com

Foto: S_L, Shutterstock.com

Patříte mezi ty, co dobře uvaří nanejvýš polévku z pytlíku, nebo o svých kuchařských dovednostech nemáte pochyb? V kvízu pro všechny (neprofesionální) kuchaře si ověříte, jak se orientujete v základních kulinářských postupech a názvech.

Článek

Možná nejste kuchaři z povolání, ale v kuchyni jste si už odvařili pěknou řádku hodin. V kulinářských postupech, praktických surovinách i nezbytném náčiní se proto vyznáte s jistotou mistra. Nebo ne? Ověřte si to v testu.

1. Jíška neboli zásmažka se používá především k zahuštění omáček a polévek. Ze kterých dvou surovin se běžně připravuje?
2. Vejce můžete uvařit různými způsoby. Jak dlouho přibližně trvá, aby byla na hniličku?
3. Budete vědět italský termín pro těstoviny, které jsou uvařené tak, aby byly trochu tvrdší, respketive na skus?
4. Konfitování je název pro pomalou tepelnou úpravu jídla za použití většího množství tuku. Co se nejčastěji konfituje?
5. Ačkoli pojmenování je zavádějící, španělský ptáček patří k nejtypičtějším jídlům nikoli španělské, ale české kuchyně. Z jakého druhu masa se tradičně připravuje?
6. K čemu slouží mašlovačka?
7. Co je to ghí?
8. Když budete připravovat řízek nebo třeba květák v trojobalu, znamená to, že jej obalíte ve třech surovinách. O které obvykle jde?
9. Budete vědět základní surovinu, ze které se vyrábí passata?
10. Který z následujících druhů rýže bude nejlepší volbou na přípravu pravého italského rizota?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Zkuste také test pro gurmány, ve kterém zjistíte, jak se vyznáte v populárních cizokrajných pokrmech.

Načítám