Článek
POSTUP
01.
Krůtí maso omyjte, osušte a nakrájejte na menší kostky, cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Ve větším hrnci, který můžete dát do trouby, rozpalte olej a osmažte cibuli dosklovata. Troubu předehřejte na 180 stupňů.
02.
K osmažené cibuli přidejte maso, osolte, opepřete a opečte – teď máte čas oškrábat mrkev a nakrájet ji na kostičky. Mrkev přidejte k masu a také krátce opečte. Když se šťáva, kterou pustilo maso, vyvaří na tuk, zarestujte do základu rajský protlak a mletou papriku – stačí krátká chvilka, aby paprika nezhořkla – a podlijte vývarem (bez rozpaků ale můžete použít i vodu).
03.
Do hrnce přidejte propláchnutou rýži, urovnejte, hrnec přiklopte poklicí, vložte do trouby a pečte asi 35 minut. Nemíchejte a obsahu hrnci důvěřujte. Po uplynutí této doby ochutnejte rýži a případně vraťte ještě na chvilku do trouby.
04.
Vyjměte hrnec z trouby a nechte chvíli odpočinout. Poté vše odspodu načechrejte vidličkou a podávejte podle českých zvyklostí posypané sýrem a s kyselou okurkou.
Tip: Do základu na rizoto můžete přidat různé zbytky „červených“ omáček – ajvar nebo třeba paprikovou pastu. Můžete ho také přiostřit kouskem feferonky a schovat do něj třeba zbylou papriku a rajče.
Rýže je vůbec báječná. Zkuste i ďábelské kuře s barevnou smaženou rýží nebo hráškové rizoto po italsku pro vegetariány.