Článek
Postup
01.
Maso osolte, opepřete a ze všech stran dozlatova opečte v rozehřátém másle s olejem. Vyndejte stranou a ve výpeku nechte zesklovatět pokrájené cibule a papriky. Zasypejte oběma paprikami, přidejte bobkový list, vodu nebo vývar (podle toho také osolte) a do hrnce vraťte maso.
MASO NA PAPRICE A NA SMETANĚ NIKDY NEZKLAME
02.
Krůtu 35 minut duste, poté stehna otočte a duste dalších asi 35 minut doměkka. Mezitím v rendlíku asi minutu opékejte mouku na másle na jíšku. Když je maso měkké, vyndejte ho stranou, nechte trochu vychladnout a oberte. Jak správně udělat jíšku?
03.
Mezitím z omáčky vyndejte bobkové listy, rozmixujte ji (obzvlášť poctiví mohou i propasírovat), za stálého míchání přidejte jíšku a 10 až 15 minut povařte. Vmíchejte smetanu a případně dosolte nebo dochuťte trochou citronové šťávy.
04.
Do omáčky vraťte maso, nechte prohřát a podávejte s domácími špeclemi, domácími nočky, houskovým knedlíkem bez kynutí, rýží, těstovinami nebo čímkoli jste zvyklí.
PAPRIKA HRAJE HLAVNÍ ROLI I V PAPRIKÁŠI
Tip: V sezoně přidejte do omáčky povařit i čerstvá rajčata, jen ji pak opravdu raději propasírujte.
Jakou tradiční omáčku máte nejradši? Rajskou, znojemskou, křenovou nebo snad koprovku?