Hlavní obsah
3,2
(78)
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Kuře na paprice je příjemné konejšivé jídlo, které potěší skoro každého. Zkuste tuhle krémovou omáčku tentokrát místo obligátního kuřete s výraznější a šťavnatější krůtou a trochou zeleniny, je to jemná, ale dobrá změna.

15 min.
Příprava
1 hod., 20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Omáčka
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíce řepkového oleje
  • 2 ks krůtích stehen
  • 2 ks cibule
  • 2 ks paprik
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • 2 ks bobkového listu
  • 700 ml vody
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 ks citronu
  • 1 lžička soli
  • 1/4 lžičky pepře
Na jíšku
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
Článek

Postup

01.

Maso osolte, opepřete a ze všech stran dozlatova opečte v rozehřátém másle s olejem. Vyndejte stranou a ve výpeku nechte zesklovatět pokrájené cibule a papriky. Zasypejte oběma paprikami, přidejte bobkový list, vodu nebo vývar (podle toho také osolte) a do hrnce vraťte maso.

02.

Krůtu 35 minut duste, poté stehna otočte a duste dalších asi 35 minut doměkka. Mezitím v rendlíku asi minutu opékejte mouku na másle na jíšku. Když je maso měkké, vyndejte ho stranou, nechte trochu vychladnout a oberte. Jak správně udělat jíšku?

03.

Mezitím z omáčky vyndejte bobkové listy, rozmixujte ji (obzvlášť poctiví mohou i propasírovat), za stálého míchání přidejte jíšku a 10 až 15 minut povařte. Vmíchejte smetanu a případně dosolte nebo dochuťte trochou citronové šťávy. 

04.

Do omáčky vraťte maso, nechte prohřát a podávejte s domácími špeclemi, domácími nočky, houskovým knedlíkem bez kynutí, rýží, těstovinami nebo čímkoli jste zvyklí.

Tip: V sezoně přidejte do omáčky povařit i čerstvá rajčata, jen ji pak opravdu raději propasírujte.

Jakou tradiční omáčku máte nejradši? Rajskou, znojemskou, křenovou nebo snad koprovku?

Načítám