Článek
Postup
01.
Kroupy propláchněte a nechte je několik hodin namočené ve vodě. Nakrájenou cibuli, spolu s nasekanou papričkou, nechte zesklovatět na oleji, po chvíli přidejte na kostičky nakrájenou slaninu a ještě chvíli opékejte. Přidejte plátky česneku, dvě lžičky nasekaného rozmarýnu a víno.
02.
Nechte odpařit, přidejte kroupy, 3 hrnky vody, osolte a přiveďte k varu. Po 10 minutách vmíchejte očištěné a rozčtvrcené kapustičky a za občasného míchání dovařte doměkka. V případě potřeby přilijte další vodu. Na závěr vmíchejte nastrouhaný sýr, opepřete a případně dochuťte citronovou šťávou.
Další 3 „rizota“ bez rýže si uvaříte z pšenice, špaldy a pohanky. Jsou sytější než z bílé rýže a určitě také zdravější!