Článek
Ve zdravém jídelníčku by se denně mělo nacházet 400 gramů ovoce a zeleniny, z toho více zeleniny. Držíte-li dietu, je lepší jíst druhy méně škrobové a vodnatější. Škrobovou zeleninou je například řepa, brambory, kukuřice nebo dýně, neškrobovou lilek, chřest, okurky nebo ředkve a ředkvičky. Například jedna bílá ředkev nebo dva svazky červených ředkviček hravě naplní doporučené váhové množství, obsahem vody osvěží a doplní i cenné živiny. Co je na ředkvičkách tak zdravého, že bychom je klidně mohli jíst denně? A jaký je rozdíl mezi ředkví a ředkvičkou?
Ředkvičky jezte hned, ředkve uskladněte
Bílé ředkve a červené ředkvičky jsou příbuzné a v mnoha ohledech si jsou dost podobné. Liší se ale například ve způsobu pěstování a skladování. Ředkvičky lze pěstovat od jara do podzimu. Stačí jim mělká půda, klidně i truhlík na balkoně, potřebují světlo a dostatek vláhy. Ideální je konzumovat je ihned, nedají se dlouhodobě skladovat.
Ředkev potřebuje pro své dlouhé kořeny naopak dostatečnou hloubku, myslete i na světlo a pravidelnou zálivku. Na sklizeň si počkáte až o měsíc déle než u ředkviček, ředkev se ale skvěle hodí i k uskladnění, potřebuje chlad a vlhko, pak vydrží i několik měsíců.
Do salátu i do polévek
Ředkvičky vyniknou díky své chuti jen tak na chlebu s máslem. Štiplavostí i barvou oživí saláty, dipy nebo pomazánky, zkuste je i k pečené k masu.
Bílou ředkev s jemnější až nasládlou chutí se nebojte použít do salátů či polévek, chutná i odšťavená, třeba s mrkví a zázvorem. Zkusit můžete i exotičtější druhy, například fialovou ředkev s výraznou pepřovou chutí, která si rozumí hlavně s asijskou kuchyní.
Spotřebujte nať i klíčky
Nemusíte konzumovat jen samotné plody, semínka ředkvičky i bílé ředkve se hodí i ke klíčení. Výhonky jsou bohaté na vlákninu a bílkoviny, poskytnou i cenné antioxidanty, vitaminy B a C, hořčík a zinek. Podporují v těle přirozeně detoxikační procesy, dobře působí na ledviny, játra i žlučník. Klíčky se skvěle hodí do salátů, posypete jimi chleba s pomazánkou a můžete je přidat i do smoothie.
Není třeba se zbavovat ani natě. Zelené lístky ředkviček mají dokonce větší koncentraci živin než samotný kořen. Usušte je a nadrcené používejte k dochucení pomazánek, těstovin a polévek. Ředkvičková nať dobře poslouží i jako ingredience pro přípravu domácího pesta.
Nať bílé ředkve je trochu tužší, můžete ji ale pokrájet a lehce povařit a pak přidat do polévek, rizot nebo zeleninového kari.
Naložte si zásoby kimchi
Bílá ředkev patří v Asii k nejpoužívanější zelenině při výrobě kimchi, jehož základem je zelí. Fermentovaný poklad (údajně nejzdravější jídlo na světě) pronikl již i do české kuchyně. Pomáhá snižovat cholesterol a zbavovat tělo toxinů, chrání srdce a cévy. „Kimchi si získalo velkou popularitu a na trhu je dostupná řada výrobků i od českých producentů z lokálních surovin,“ potvrzuje Bohuslav Dvořák, specialista na potraviny z kategorie zdraví a životní styl na Košík.cz.
Jak si vyrobit kimchi? Nakrájenou zeleninu smíchejte s chilli vločkami, naložte do sklenic a nechte uzavřené kvasit. Nejdřív dva dny při pokojové teplotě, poté 10–14 dnů v lednici. Využijete ho jako předkrm, který nastartuje trávení, hodí se k masu, do sendvičů a burgerů, oceníte ho i jako vyprošťovák po flámu.
Posilují imunitu a chrání před rýmou
Jak ředkev, tak ředkvičky posilují imunitu, působí proti plísním, oceníte je v boji s nachlazením, neboť uvolňují hleny a usnadňují vykašlávání. „Z hlediska zdraví prospěšných látek jsou pro lidský organismus doslova vitaminovou bombou. Obsahují vitamin C, betakaroten, kyselinu listovou, vitamin K a vitaminy skupiny B. Z minerálních látek to jsou zinek, fosfor a draslík,“ vyjmenovává Tereza Havrlandová, zakladatelka společnosti Lifefood. V dobré kondici udržují mozek, ale i vaše střeva – ulevují při zácpě a nadýmání. Díky vitaminu C a železu, ale i schopnosti ničit bakterie v těle, posilují imunitu.
Pomáhají při trávení
Ředkvičky svou ostrou chutí stimulují žlučník a pomáhají lépe strávit i tučnější jídla. Pomáhají v těle snižovat hodnoty zlého cholesterolu, díky obsažené vláknině pak prodlužují pocit sytosti. Bílá ředkev zvyšuje pohyblivost střev a pomáhá při zácpě, má navíc lehce močopudný účinek, může vám tak pomoci při zadržované vodě. Připravte si z nich lehký zeleninový salát nebo light verzi bramborového salátu, ideální na léto.
Zhubnete s nimi
Ředkvičky mají 24 kcal na sto gramů, bílá ředkev 26 kcal, jsou teda velmi vhodné při dietě. Oba druhy patří k potravinám s nízkým glykemickým indexem, pomáhají udržet stabilní hladinu cukru v krvi a tlumit záchvaty hladu.