Článek
01.
Oddělte žloutky od bílků. Do mísy vlijte mléko, přidejte žloutky a rozšlehejte. Přisypte dětskou krupičku, lžičku cukru, promíchejte a nechte asi 15 minut odpočinout, aby krupice nabobtnala.
02.
Mezitím na suché pánvi opečte mandlové lupínky na posypání. Když chytnou barvu, přesypte je z pánve do misky a pánev vytřete ubrouskem. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh.
03.
V pánvi na středním plameni nechte rozpustit máslo. K žloutkové směsi přidejte prášek do pečiva a promíchejte. Opatrně vmíchejte bílkový sníh a vlijte na rozpálenou pánev. Pánev přiklopte a nechte asi 5 minut opékat na jedné straně. Když je spodek opečený, trhanec pomocí obracečky otočte, přidejte případně ještě kousek másla a dopečte z druhé strany, budou stačit 3–4 minuty. Pokud se vám při obracení trhanec potrhal málo, pomocí dvou vidliček ho roztrhejte na menší kousky.
04.
Podávejte poprášený moučkovým cukrem, posypaný mandlovými lupínky a se šťavnatým sezonním ovocem (v našem případě s třešněmi) – čím více šťávy ovoce pustí, tím bude trhanec chutnější.
Náš tip: Jestli máte rádi rozinky, můžete hrst nasypat na těsto, když ho vlijete do pánve.
Ochutnali jste trhanec v jeho domovině, třeba při zimní dovolené? Co mu říkáte?