Hlavní obsah
3,0
(362)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Krupice dodává moučníkům zajímavou hrubou texturu, která jinak obyčejným ingrediencím propůjčuje úplně jinou chuť a jiný požitek. Tenhle řecký moučník se jmenuje revani. Správně na něj patří pomerančový sirup, s kompotovaným ovocem je ale možná ještě lepší!

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 1 hrnek krupičky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 120 g másla
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 3 ks vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 hrnek mléka
  • 350 g kompotovaného ovoce
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 180 °C. Pekáček vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte krupičkou. Mouku smíchejte s krupičkou a kypřicím práškem.

02.

Měkké máslo utřete s cukrem do pěny, pak jeden po druhém zašlehejte žloutky. Šlehejte, dokud nemáte hladké světle žluté těsto. Přidejte vanilku a citronovou kůru.

03.

Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do máslového těsta střídavě vmiste moučnou směs a přilévejte mléko. Nakonec opatrně promíchejte se sněhem z bílků. 

04.

Těsto nalijte do připraveného pekáčku a poklaďte na něj kompotované ovoce – skvělé jsou meruňky, které jsme použili i my, nebo broskve či švestky. Ke švestkám doporučujeme přidat do těsta i špetku mleté skořice.

05.

Připravený koláč pak vložte do předem vyhřáté trouby a pečte asi 45 minut dozlatova.

Zaujalo vás krupicové těsto? Co zkusit ještě třeba ovocné knedlíkyflameri nebo krupicový trhanec? A pokud to u vás na celé čáře vyhrává klasická krupičná kaše, tak tady máte pár tipů, jak ji přivést k dokonalosti.

Načítám