Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 180 °C. Pekáček vyložte pečicím papírem nebo vymažte máslem a vysypte krupičkou. Mouku smíchejte s krupičkou a kypřicím práškem.
02.
Měkké máslo utřete s cukrem do pěny, pak jeden po druhém zašlehejte žloutky. Šlehejte, dokud nemáte hladké světle žluté těsto. Přidejte vanilku a citronovou kůru.
03.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Do máslového těsta střídavě vmiste moučnou směs a přilévejte mléko. Nakonec opatrně promíchejte se sněhem z bílků.
04.
Těsto nalijte do připraveného pekáčku a poklaďte na něj kompotované ovoce – skvělé jsou meruňky, které jsme použili i my, nebo broskve či švestky. Ke švestkám doporučujeme přidat do těsta i špetku mleté skořice.
05.
Připravený koláč pak vložte do předem vyhřáté trouby a pečte asi 45 minut dozlatova.
Zaujalo vás krupicové těsto? Co zkusit ještě třeba ovocné knedlíky, flameri nebo krupicový trhanec? A pokud to u vás na celé čáře vyhrává klasická krupičná kaše, tak tady máte pár tipů, jak ji přivést k dokonalosti.