Článek
Postup
01.
Rozinky i brusinky namočte do vařící vody, nebo je lze namočit přímo do rumu. Mléko za častého míchání svařte s cukrem a odstavte z plotýnky.
02.
V pánvi rozpusťte máslo (nebo zahřejte olej) a přisypte krupici s mletými nebo sekanými oříšky. Za stálého míchání krupici pražte, dokud trochu nezezlátne (trvá to asi deset minut). Ke krupici po částech přidávejte mléko a promíchávejte, aby nevznikly hrudky. Pak míchejte, dokud se směs nezmění v hmotu připomínající svou konzistencí velmi hustou krupicovou kaši.
03.
Do hotové směsi přimíchejte brusinky a rozinky, případně další oblíbené sušené ovoce. Připravené menší mističky vymažte olejem a naplňte krupicovou směsí. Nechte vychladit a pak skladujte v ledničce, kde zakrytá fólií vydrží i několik dní – chutná ovšem skvěle i teplá. Můžete podávat posypané praženými oříšky a mandlemi, posypané čokoládou, zkrátka podle toho, jak má kdo mlsný jazýček.
Podívejte se na další božské recepty z krupice.