Hlavní obsah

Křupavý, šťavnatý a dozlatova vypečený: Tenhle bůček prostě nemá chybu!

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Se sychravým podzimním počasím je na čase pustit do kuchyně i vydatnější jídla. Ani bůček, pokud zvolíte libový kousek, nemusí být tučná, vyloženě nezdravá záležitost. Naopak – osvěžte ho hráškem a parádní oběd je na světě.

Článek

Vepřové maso je v našich končinách tradiční potravina a bůček patří mezi české klasiky. Upečte ho dokřupava, přidejte zadělávaný hrášek a šťouchané brambory a celkem nenáročný oběd máte hotový cobydup!

Pečený bůček se zadělávaným hráškem

Na 4 porce potřebujete: 800 g bůčku, sůl, pepř, drcený kmín, 2–3 lžíce másla, 200 g hrášku, lžíci hladké mouky, podle chuti lžíci citronové šťávy a 700 g brambor

Postup: Bůček si u řezníka vyberte co nejlibovější. Kůži ostrým nožem nařízněte do mřížky a maso ze všech stran osolte, opepřete a okmínujte. Troubu zapněte na 200 °C, a než se rozehřeje, nechte maso odležet. Pak ho kůží dolů položte do pekáče a vložte asi na 20 minut do trouby. Když se bůček zatáhne, otočte ho kůží navrch, teplotu stáhněte na 160 °C a pečte ještě asi 1,5 hodiny doměkka.

Hrášek osmahněte doměkka na másle. Osolte, opepřete a zaprašte trochou mouky. Podle chuti přidejte kapku citronové šťávy. Uvařené brambory rozšťouchejte, můžete přidat i kousek másla, výpek z masa je ale mastný dost. Upečené maso podávejte s hráškem a bramborami.

Máte rádi bůček, nebo dáváte přednost méně tučnému vepřovému?

Načítám