Článek
Postup
01.
Buráky opečte nasucho na pánvi. Až začnou zlátnout a rozvoní se, přesypejte je na talířek (snadno se spálí zbytkovým teplem z pánve) a nechte je zchladnout.
02.
Zelí rozčtvrťte, odstraňte košťál a nakrájejte nebo nakrouhejte na opravdu jemné nudličky (nejlíp vám to půjde na struhadle typu mandolína). Dejte ho do velké mísy, jemně osolte a rukou pořádně promačkejte. Nechte ho chvíli stranou, zelí pustí trochu šťávy a zkřehne.
03.
Mezitím nakrájejte oloupanou červenou cibuli na jemné kostičky a mrkev na jemné sirky. Oberte lístky máty ze stonků, poskládejte je na sebe a také je nakrájejte najemno. Mezitím už vychladly i opečené buráky, nasekejte je nahrubo.
04.
Na zálivku prošlehejte metličkou všechny ingredience kromě oleje. Ten pak přilévejte tenkým praménkem za stálého šlehání, dokud zálivka hezky nezhoustne.
Tip: V ingrediencích je uvedený panenský olej. Do salátů obvykle používám olivový, v tomhle salátu mi o kapku víc chutná kvalitní řepkový olej. Vy si můžete vybrat podle chuti a stavu zásob, pomůže vám i tenhle atlas olejů.
05.
Ze zelí slijte šťávu, kterou pustilo, a do mísy k němu přidejte všechny další připravené suroviny (kromě buráků) a zálivku. Zlehka promíchejte, nechte chvíli rozležet a před podáváním posypejte burskými oříšky.
Tenhle salát se hodí jako příloha ke všem grilovaným masům: skvěle doprovodí grilované vepřové špízy, kebab z mletého kuřecího masa i klasickou grilovanou krkovici.