Článek
Postup
01.
Od tohoto receptu nečekejte nic složitého, berte jej spíš jako inspiraci, jak využít naplno svěžest salátové okurky. Připravte si plátky celozrnného toastového chleba. Pokud je máte rádi opečené, nebojte se je nejdřív „prohnat“ topinkovačem.
02.
Jednu menší salátovou okurku podle svých preferencí oškrábejte, pro efekt můžete střídat proužky oškrábané a ponechané slupky. Pak ji nakrájejte na tenká kolečka.
03.
Vločkovou sůl promněte s červeným pepřem mezi prsty, abyste je jemně nadrtili. Zejména pokud budou sendviče k okamžité spotřebě, učiníte hotový pokrm ještě křupavějším.
04.
Bylinky zvolte podle chuti – k okurce perfektně pasuje pažitka, kopr nebo řeřicha, chybu neuděláte ani s trochou tymiánu nebo olivové bylinky (někdy nazývané olivové trávy). Vmíchejte je do krémového sýru, použít můžete klasický cream cheese, lučinu nebo klidně pomazánkové máslo, podle zvoleného druhu můžete při promíchávání trochu naředit lžící bílého jogurtu, případně dochutit pár kapkami citronové šťávy nebo špetkou čerstvě nastrouhané citronové kůry.
05.
Vrstvou pomazánky pak natřete všechny 4 plátky toastového chleba. Posypte směsí soli a červeného pepře. Na 2 z plátků naložte tolik koleček okurky, kolik se na něj vejde – klidně ve 3–4 vrstvách, záleží i na tom, jak tenká kolečka máte. Přiklopte zbylými plátky, přimáčkněte a diagonálně rozřízněte na trojúhelníčkové sendviče.
Náš tip: Pokud sendvič balíte na svačinu, zanechte papírový ubrousek na zabalení v šuplíku, na měkký chléb by se nalepil a rozmočil se. Vhodnější je svačinový či pečicí papír nebo rovnou voskovaný ubrousek, který si můžete vyrobit doma.
Máme pro vás i další skvělé tipy, jak si užít salátové okurky naplno! Máte-li rádi korandr, zamilujete si thajský okurkový salát nebo lehký kedlubnový salát s okurkou a koriandrem. Nesmrtelná klasika je také řecké tzatziki nebo šopský salát z Bulharska.