Článek
Postup
01.
Do mísy nasypte chlebovou pšeničnou mouku. Na jedno místo nasypte sůl, o kus vedle (aby nebyly rovnou u sebe) nasypte sušené droždí.
02.
Přilijte asi 3/4 vody a začněte hníst. Když se těsto začne spojovat, postupně dolijte zbytek vody. Při nízkých otáčkách, aby se těsto pořádně provzdušnilo, hněťte ještě asi 5–8 minut. Hotové těsto má být měkké a mokré, celkem dost i lepivé, ale krásně drží pohromadě a je dokonale hladké.
03.
Přidejte ještě olivový olej a nechte jej ještě asi 2 minuty zapracovat. Mezitím olivy slijte, pokrájejte nahrubo a nakonec je nasypejte do těsta.
04.
Mísu překryjte čistou utěrkou, sáčkem či potravinovou fólií a nechte asi 2 hodiny kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Tip: Vzhledem k tomu, že i nakynuté těsto je hodně měkké, vlhké a lepivé, přendejte ho před kynutím do čisté mísy vytřené trochou oleje po celém vnitřku. Po nakynutí ho celkem snadno vyklopíte ven.
05.
Pracovní plochu posypte hladkou moukou a dětskou krupičkou. Nakynuté těsto opatrně vyklopte na mouku – dbejte na to, abyste s těstem manipulovali co nejméně, co nejvíce vzduchu z kynutí musí zůstat uvnitř. Povrch těsta ještě lehce poprašte moukou s krupičkou a rukama opatrně vytvarujte obdélník.
06.
Připravenou placku rozkrájejte na 12–15 stejně velkých kousků – můžete je natáhnout a udělat tyčky (a ty případně zamotat jako vrtule), klidně nakrájejte čtverce, jak se vám to hodí. Stále ale myslete na to, že čím méně s těstem manipulujete, tím nadýchanější pak upečené bude.
07.
Tvary vyskládejte vedle sebe na plechy vyložené pečicím papírem, překryjte čistými utěrkami a nechte ještě asi 20–30 minut kynout. Mezitím troubu předehřejte na 220 °C.
08.
Ve vyhřáté troubě postupně pečte vždy 10–15 minut. Nebojte, tohle těsto moc překynout nemůže a poslední pečené plechy bývají ty nejlepší.
Olivy a olivový olej ve svém jídelníčku rozhodně nevynechávejte - pomáhají na srdce i na hubnutí. A kromě těchto skvělých olivových tyček si připravte na olivách a houbách i kuřecí paličky.