Hlavní obsah
3,0
(107)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Škvarky jedni milují a jiní zatracují. My doufáme, že patříte do první skupiny – pak je pro vás totiž tento recept jako stvořený. Jednoduché nekynuté těsto na tyhle vypečené placky si zamilujete.

20 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
25 placek
  • 250 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce sádla
  • 1 ks vejce
  • 50 ml studené vody
  • 100 g škvarků
  • 1 hrst hladké mouky
Článek

Postup

01.

V míse zapracujte všechny ingredience kromě škvarků v jednolité těsto. Vody můžete dát víc, bude-li potřeba – těsto má být přiměřeně tuhé, musí ale zůstat pružné a měkké. Škvarky rozmixujte nahrubo. Troubu zapněte na 200 °C.  Těsto rozválejte na pomoučněné desce na velký plát, na který rovnoměrně natřete škvarky. Pak plát přeložte na třetiny a znovu rozválejte. Znovu přeložte na třetiny a ještě jednou rozválejte. Škvarky tak rovnoměrně rozprostřete do těsta. 

02.

Z těsta odebírejte kousky, ze kterých tvarujte placky velikosti dlaně. Ty klaďte vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem. Na placky udělejte rádýlkem mřížky a pečte asi 10 minut dorůžova. Dopřát si je můžete klidně ještě horké, třeba s kvašenou zeleninou nebo kysaným zelím.

Máte rádi škvarky? A v jakém receptu jsou nejlepší?

Související témata:

Načítám