Článek
Tajemství téměř dokonalých křupavých kousků jsou tři: kysané podmáslí, strouhanka panko a olej v rozprašovači. Díky marinádě maso krásně zkřehne, japonská strouhanka panko má hrubší strukturu, proto nenasákne tolik tuku a je křupavější a olej v rozprašovači můžete dávkovat opravdu úsporně.
Postup
01.
Z kuřecích paliček stáhněte kůži – nejlíp vám to půjde, když ji chytíte papírovým ubrouskem. Maso omyjte a dobře osušte.
02.
V misce promíchejte koření se solí a prolisovaným česnekem a kořenicí směs dobře vetřete do masa. Ochucené paličky poskládejte natěsno do skleněné nádoby a zalijte kysaným podmáslím. Nechte marinovat dvě hodiny na lince nebo v lednici přes noc. Před samotnou přípravou maso z chladničky vyndejte tak, aby stihlo dojít pokojové teploty.
S OBALOVANÝM KUŘETEM SI MŮŽETE VYHRÁT
03.
Rozehřejte troubu na 200 °C. V hlubokém talíři vidličkou našlehejte bílky se špetkou soli do lehké pěny. Do druhé misky vsypejte natřikrát strouhanku panko a každou vrstvu lehce pokapejte olejem – nejlíp vám to půjde, když použijete olej v rozprašovači. Strouhanku dobře promíchejte (můžete k ní přidat i lžíci sezamových semínek).
04.
Kuřecí paličky vyjměte z marinády a otřete. Obalte je v našlehaných bílcích a ve strouhance. Přebytečnou strouhanku oklepejte a obalené maso klaďte na mřížku umístěnou na plechu na pečení a dobře potřenou olejem. Až budou všechny paličky na mřížce, ještě je velmi lehce poprašte olejem v rozprašovači a i s plechem vložte do trouby.
KUŘE MŮŽETE ZABALIT JAKO SVAČINU NA VÝLET
05.
Pečte 45 minut, v polovině pečení zkontrolujte a případně plech otočte. Na poslední 2-3 minuty přepněte troubu na gril a dobře hlídejte: konečné ogrilování do barvy je opravdu rychlé.
06.
Paličky podávejte horké, se skrojkem citronu k pokapání a doplněné salátem.
Jako příloha se hodí klasický zelný salát coleslaw, ale zkusit můžete i tradiční českou verzi – hanácký salát z červeného zelí.