Hlavní obsah
3,4
(67)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Smažená jídla milují děti i dospělí, jenomže kuchyň po přípravě příliš nevoní a toho tuku! Snažila jsem se proto vyladit recept na opravdu šťavnaté a zároveň křupavé kuřecí paličky z trouby, které by uspokojily chuť bez zbytečného dráždění žlučníku a bez zbytečné dávky tuku.

15 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 8 ks kuřecích paliček
  • 200 ml podmáslí
  • 2 ks bílku
  • 1 hrnek strouhanky
  • 1 lžíce sezamu
  • 1 špetka soli
  • 2 lžíce oleje
Na kořenicí směs
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky mleté pálivé papriky
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
Článek

Tajemství téměř dokonalých křupavých kousků jsou tři: kysané podmáslí, strouhanka panko a olej v rozprašovači. Díky marinádě maso krásně zkřehne, japonská strouhanka panko má hrubší strukturu, proto nenasákne tolik tuku a je křupavější a olej v rozprašovači můžete dávkovat opravdu úsporně.

Postup

01.

Z kuřecích paliček stáhněte kůži – nejlíp vám to půjde, když ji chytíte papírovým ubrouskem. Maso omyjte a dobře osušte.

02.

V misce promíchejte koření se solí a prolisovaným česnekem a kořenicí směs dobře vetřete do masa. Ochucené paličky poskládejte natěsno do skleněné nádoby a zalijte kysaným podmáslím. Nechte marinovat dvě hodiny na lince nebo v lednici přes noc. Před samotnou přípravou maso z chladničky vyndejte tak, aby stihlo dojít pokojové teploty.

03.

Rozehřejte troubu na 200 °C. V hlubokém talíři vidličkou našlehejte bílky se špetkou soli do lehké pěny. Do druhé misky vsypejte natřikrát strouhanku panko a každou vrstvu lehce pokapejte olejem – nejlíp vám to půjde, když použijete olej v rozprašovači. Strouhanku dobře promíchejte (můžete k ní přidat i lžíci sezamových semínek).

04.

Kuřecí paličky vyjměte z marinády a otřete. Obalte je v našlehaných bílcích a ve strouhance. Přebytečnou strouhanku oklepejte a obalené maso klaďte na mřížku umístěnou na plechu na pečení a dobře potřenou olejem. Až budou všechny paličky na mřížce, ještě je velmi lehce poprašte olejem v rozprašovači a i s plechem vložte do trouby.

05.

Pečte 45 minut, v polovině pečení zkontrolujte a případně plech otočte. Na poslední 2-3 minuty přepněte troubu na gril a dobře hlídejte: konečné ogrilování do barvy je opravdu rychlé.

06.

Paličky podávejte horké, se skrojkem citronu k pokapání a doplněné salátem.

Jako příloha se hodí klasický zelný salát coleslaw, ale zkusit můžete i tradiční českou verzi – hanácký salát z červeného zelí.

Související témata:

Načítám