Článek
Postup
01.
Začněte náplní. Blumy vypeckujte a nakrájejte na malé kousky. V pánvi rozehřejte kousek másla, vložte blumy a poduste. Pak přidejte třtinový cukr, citronovou šťávu a duste ovoce doměkka. Podle potřeby podlijte trochou vody nebo bílým vínem. Když je ovoce měkké, přisypte koření mixed spice (nebo perníkové). Nechte vychladnout.
02.
Troubu zapněte na 180 °C. Těsto rozbalte a tvořítkem na ravioly (nebo třeba skleničkou o průměru asi 6–7 cm) na polovinu těsta zlehka naznačte obrysy budoucích taštiček. Doprostřed každé lžičkou naneste trochu vychladlé náplně – kdyby byla horká, těsto by se rozteklo! Obrysy zlehka potřete vodou, aby sváry dobře držely, a přiklopte druhou polovinou těsta. V místech svárů lehce přimáčkněte, aby se těsto přilepilo.
03.
Hotové taštičky vyřízněte tvořítkem a klaďte je na plech vyložený pečicím papírem. Potřete rozšlehaným vejcem a pečte asi 15 minut dozlatova.
Tip: Těsto, které vám zbude po vykrojení, můžete jemně propracovat, znovu vyválet a případně ještě jednu dvě taštičky dodělat. Anebo ho nakrájejte rádýlkem na nudličky, potřete zbylým vejcem a lehce posypejte kmínem a solí – s taštičkami tak upečete i pár chutných slaných tyčinek.
Taštičky, šátečky i rohlíčky nemusejí být jen sladké! Upečte si taštičky se špenátem a fetou, plněné masové taštičky, libanonské špenátové šátečky nebo tvarohové taštičky plněné modrým sýrem.