Článek
Postup
01.
Zapékací misku vymažte kouskem másla z uvedených 150 g. Vánočku nakrájejte na kousky a opečte je na zbytku ze 150 g másla. Ještě horkou vánočku zasypte vanilkovým cukrem, vše promíchejte a polovinou takto upravené vánočky vystelte dno zapékací misky.
02.
Z tvarohu, vanilkového a krupicového cukru, vajíčka a citronové kůry umíchejte tvarohovou náplň, kterou navrstvěte na vánočku do misky. Další vrstvu tvoří nasekané sušené meruňky a kousky kompotovaných meruněk. Úplně navrch přijde opět vrstva vánočky, kterou pokapejte asi 50 g rozpuštěného másla.
03.
Připravenou žemlovku vložte asi na 10 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia. Mezitím si rozmíchejte asi 1/2 dl mléka s jedním žloutkem, kterým následně zalijte předpečenou žemlovku. Tu pak vložte ještě asi na 15 minut do trouby a je hotovo.