Hlavní obsah
3,3
(7)
Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Vadí vám, když je žemlovka příliš “rozmočená”? Dnes si příjdete na své. Recept na křupavou žemlovku od paní Marty vás určitě nezklame.

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks vánočky
  • 2 sáčky vanilkového cukru
  • 150 g másla
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 1 ks vejce
  • citronová kůra
  • 1 hrst sušených meruněk
  • 70 g kompotovaných meruněk
  • 1/2 dl mléka
  • 1 ks žloutků
Na pokapání vršku
  • 50 g másla
Článek

Postup

01.

Zapékací misku vymažte kouskem másla z uvedených 150 g. Vánočku nakrájejte na kousky a opečte je na zbytku ze 150 g másla. Ještě horkou vánočku zasypte vanilkovým cukrem, vše promíchejte a polovinou takto upravené vánočky vystelte dno zapékací misky.

02.

Z tvarohu, vanilkového a krupicového cukru, vajíčka a citronové kůry umíchejte tvarohovou náplň, kterou navrstvěte na vánočku do misky. Další vrstvu tvoří nasekané sušené meruňky a kousky kompotovaných meruněk. Úplně navrch přijde opět vrstva vánočky, kterou pokapejte asi 50 g rozpuštěného másla.

03.

Připravenou žemlovku vložte asi na 10 minut do trouby předehřáté na 200 stupňů Celsia. Mezitím si rozmíchejte asi 1/2 dl mléka s jedním žloutkem, kterým následně zalijte předpečenou žemlovku. Tu pak vložte ještě asi na 15 minut do trouby a je hotovo.

Související témata:

Načítám