Článek
Postup
01.
Na přípravu potřebujete vykostěná kuřecí stehna s kůží. Takhle zpracované maso se neshání lehce, kupte tedy horní kuřecí stehna a vykostěte je doma: ostrým nožem udělejte zářez podél kosti z vnitřní strany masa, ořízněte maso z obou kloubů a kost vyjměte (a použijte s jinými odřezky do kuřecího vývaru).
Tip: Vykostit kuřecí stehna není složité a dokřupava opečená lepkavá kůžička krásně kontrastuje s jemným masem. Jestli se vám do toho ale nechce, můžete použít kuřecí stehenní řízky bez kůže.
Video: Jak vykostit kuře?
02.
Maso z obou stran osolte a okořeňte špetkou čerstvě mletého pepře. Ve velké pánvi, ke které máte poklici, rozpalte olej na vyšší teplotu (stupeň 8 z 10) a vložte do ní kuře kůží dolů. Opékejte ho asi 4–5 minut, až bude kůže křupavá a opečená dohněda. Nesnažte se ho násilím obracet a odlepit od pánve: až bude kůže hotová, maso se pustí samo.
03.
Opečená stehna obraťte a opečte 4–5 minut i z druhé strany. Do pánve vlijte vodu (podle velikosti pánve a výšky masa budete potřebovat 70 až 120 ml), přiklopte poklicí tak, aby mohla pára malým otvorem unikat, stáhněte plamen a duste asi 10 až 15 minut, až se tekutina téměř odpaří.
Tip: Na tenhle způsob přípravy se nejlíp hodí poklice s parním ventilem.
04.
Mezitím v misce dobře promíchejte sójovou omáčku, saké, rýžový ocet a cukr, až se cukr rozpustí.
Tip: Všechna tato dochucovadla najdete v koutku s asijskými potravinami. Vybírejte sójovou omáčku vyrobenou klasickým způsobem fermentace.
05.
Až se tekutina v pánvi vyvaří na tuk, zkontrolujte, zda je dobře uvařená nejsilnější část masa, a případně ještě trochu vody dolijte, nemělo by to být ale nutné. Stáhněte plamen na minimum, vlijte připravenou omáčku, přidejte studené máslo a už jenom krátce prohřejte. Až se máslo rozpustí a vytvoří hustou a lesklou glazuru, pánev nakloňte a maso jí párkrát prolijte.
06.
Podávejte ihned. Jako příloha se nejvíc hodí dobrá rýže a trocha napařené zeleniny, já jsem použila krátce blanšírovanou divokou brokolici. Před servírováním můžete maso posypat sezamovými semínky.
Zbylé saké a rýžový ocet použijte do dalších asijských jídel. Zkusit můžete vepřovou panenku se zázvorem nebo čínský voňavý červený bůček.