Článek
Naše guru vietnamské kuchyně Žaneta Gi si pro vás přichystala další tradiční recept – grilovanou křupavou kachnu s rýžovými nudlemi, vývarem s bambusovými výhonky a voňavými bylinkami. Na rozdíl od české varianty se zelím a knedlíky ji ale připravíte mnohem rychleji, a navíc vás tohle jídlo neodrovná na celý zbytek dne. A jestli vás už teď Žaneta na vietnamskou kuchyni nalákala, nezapomeňte i na další její recepty: smažené jarní závitky, grilovaný bůček nebo třeba kapří polévku.
Grilovaná kachna po vietnamsku
Na 4–6 porcí potřebujete:2 kachní prsa nebo celou kachnu, 5 stroužků česneku, 1 cibuli, 3 stonky citronové trávy, 5cm kousek galangalu, 2 lžičky soli, 4 lžičky cukru krupice, lžíci rostlinného oleje. Na omáčku: 100 ml vody, 100 ml sójové omáčky, ½ lžičky soli, 3 lžičky cukru krupice, stroužek česneku, 1 chilli papričku. K podávání: ½ hlávky ledového salátu, 2 hrsti čerstvých bylinek (thajská bazalka, koriandr, máta), 500 g rýžových vlasových nudlí, ½ lžičky soli, lžíci oleje
Na kachní polévku:1 cibuli, 2 lžíce rostlinného oleje, kosti a odřezky z kachny (pokud nepoužíváte celou kachnu, stačí pár kostí, krků nebo 1 stehýnko), 3cm kousek galangalu, 1 stvol citronové trávy, 4 bambusové výhonky, sůl, 2 hrsti bylinek (koriandr, thajská bazalka), citron na dochucení (lze vynechat)
Postup: Rýžové nudle namočte do vlažné vody. Kachní prsíčka rozpulte a ostrým nožem nakrájejte na tenké plátky. Pokud používáte celou kachnu, pokrájejte z ní všechno maso a kostru si schovejte na polévku. Česnek, cibuli a galangal nasekejte najemno (nebo vše rozmixujte), z citronové trávy odstraňte svrchní tuhou vrstvu, obráceným koncem nože nebo paličkou na maso ji pořádně naklepejte a poté také pokrájejte nadrobno.
K nasekaným surovinám přidejte sůl, cukr a trochu oleje a do této marinády maso alespoň na 20 minut (ale klidně přes noc) naložte. Poté ho v jedné vrstvě rozdělte na plech a pečte při 200 °C 15 minut. Plátky obraťte a pod grilem je dopékejte ještě asi 15 minut dozlatova.
Mezitím, co se maso marinuje, se pusťte do polévky: polovinu nasekané cibule osmažte, přidejte odřezky masa, na tenké plátky nakrájený galangal a najemno nasekanou citronovou trávu. Ještě chvíli opékejte, poté přidejte bambusové výhonky (Žaneta část nakrájela najemno a část nechala na větší kousky), zalejte zhruba litrem vody, osolte a vařte doměkka. Na závěr do polévky vmíchejte nasekané bylinky a druhou polovinu cibule pokrájenou na proužky a případně dochuťte citronem.
Nudle uvařte v osolené vodě s trochou oleje doměkka a propláchněte studenou vodou. Salát nakrájejte na tenké proužky a promíchejte s nasekanými bylinkami. Na omáčku smíchejte vodu se sójovou omáčkou a ochuťte ji solí, cukrem, nasekaným česnekem a chilli papričkou.
Na stůl pak dejte upečené maso, omáčku, salát, nudle, polévku a mističky místo talířů, aby si každý nandal podle chuti. Tradičně se začíná polévkou (protože se pak sní méně masa :-)) a až poté přijdou na řadu nudle se salátem a maso namáčené do omáčky.
Zkoušeli jste někdy kachnu připravit i jinak než jako klasickou pečeni? Zkuste i malajskou polévku laksu, kachní prsa na třešních nebo škvarkovou pomazánku rillettes.