Článek
Na pohled je nenápadný až skromný, výroba je poměrně pracná, tak proč se do tohoto dortu vůbec pouštět? Protože chutná jako marcipánové nebe a po prvním soustě zapomenete na všechna příkoří při pečení.
Postup
01.
Máslo nakrájejte na menší kostičky a nechte chvíli povolit. Dortovou formu (menší, s průměrem 19-21 cm) vyložte papírem na pečení, oddělte žloutky od bílků, mouku prosejte se škrobem, a ještě promíchejte metličkou, aby se suroviny dobře promísily. Předehřejte troubu na 200 °C.
02.
Do větší mísy nastrouhejte marcipán na jemném struhadle. Přidejte amaretto a začněte pomalu šlehat. Marcipán po chvíli povolí, absorbuje likér a začne se měnit na hladkou roztíratelnou hmotu.
Tip: Amaretto pomůže při šlehání, navíc dodá dortu ještě výraznější mandlovou chuť a vůni. Můžete ho nahradit mandlovicí nebo mandlovým likérem.
03.
Až bude mít marcipán krémovou konzistenci, postupně k němu zašlehejte změklé máslo, moučkový cukr a po jednom také žloutky.
04.
K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat. Až se vytvoří bílá pěna, postupně přidávejte krupicový cukr a ušlehejte hladký a pevný sníh.
05.
Sníh střídavě s moukou po částech zlehka zapracujte k marcipánové hmotě, můžete použít stěrku nebo ruční šlehací metličku.
06.
Na dno dortové formy rozetřete asi 2–3 lžíce těsta tak, aby v tenké vrstvě pokryly celé dno, a vložte do trouby. Pečte asi 4–5 minut, až povrch těsta zezlátne a zpevní. Vyjměte z trouby, na povrch rozetřete další 2–3 lžíce těsta a takhle postupujte, až spotřebujete všechno těsto.
Tip: Dort pečte na mřížce umístěné v horní třetině trouby a pod ní případně vložte ještě jeden prázdný plech, pomůže ochránit spodek dortu před spálením.
07.
Upečený dort vyjměte z trouby a nechte chvíli zchladnout ve formě. Poté nožem uvolněte boky a vyjměte na mřížku. Nelekejte se, když budou okraje dortu vypadat spáleně – je to jenom jemná povrchová vrstva, kterou snadno seškrábnete a případně lehounce seříznete ostrým nožem.
08.
Mírně zahřejte hladký meruňkový džem, celý povrch dortu vydatně potřete a nechte chvíli zaschnout.
09.
V menším rendlíku přiveďte k varu smetanu, odstavte a ihned do ní vsypejte čokoládu nalámanou na menší kostičky. Nechte chvíli postát a poté vymíchejte do hladka, vznikne vám čokoládový krém zvaný ganache na polevu. Polevu rovnoměrně nalijte na dort, uhlaďte a nechte v chladu ztuhnout a rozležet. Dort můžete ozdobit mandlovými lupínky nebo jedlými květy.
Na marcipánu nešetřete a kupte opravdu ten pravý, mandlový. Nebo si ho rovnou udělejte doma, postačí vám pár ingrediencí.