Článek
Postup:
01.
Základem opravdu chutné křenové omáčky je silný hovězí vývar. Opláchněte pár hovězích žeber a dejte je vařit do dostatečného množství osolené vody. Když začne voda vařit, ztlumte plamen, posbírejte pěnu, přidejte koření a zeleninu a pomalu vařte asi hodinu.
02.
Pak přidejte do hrnce hovězí maso a vařte další dvě hodiny, do doby, kdy bude maso uvařené doměkka. Litr vývaru odeberte na omáčku a nechte zchladnout, zbytek můžete zamrazit, nebo podávat s nudlemi jako polévku. Nastrouhejte čerstvý křen najemno.
03.
V hrnci rozehřejte 90 gramů másla, přidejte hladkou mouku (jsou to přibližně tři lžíce másla a tři lžíce mouky) a krátce zarestujte na světlou jíšku.
04.
K jíšce za stálého šlehání metličkou přilijte studený vývar a nechte povařit na mírném ohni asi 20 minut. Poté dochuťte octem a cukrem, případně špetkou soli, přidejte smetanu a ještě krátce povařte. Na poslední chvíli přidejte do omáčky strouhaný křen.
05.
Omáčku odstavte a zašlehejte do ní poslední kousek másla. Podávejte s vařeným masem a přílohou podle zvyku – obvykle to je kynutý knedlík, nebo vařené brambory.
Jestli jste knedlíkoví, zkuste také sekanou se svíčkovou omáčkou a knedlíky.