Článek
Postup
01.
Cibuli nakrájejte najemno. V hluboké pánvi nebo kastrolku rozehřejte kousek másla a cibuli na něm zpěňte.
02.
Zaprašte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Mouku rovněž nechte spíš jen zpěnit – pokud by začala tmavnout, ztmavne i omáčka.
03.
Podlijte smetanou a podle potřeby přidejte zhruba 100 ml vody nebo drůbežího vývaru. Nechte omáčku asi 10 minut provařit.
04.
Mezitím na pánvi na troše oleje opečte z obou stran plátky uzeného masa.
05.
Nastrouhejte křen a vmíchejte ho do omáčky. Nechte asi 2 minuty provařit a odstavte. Křen se má jen prohřát a promísit s omáčkou, dlouhé vaření by jej připravilo o štiplavost i vitaminy.
06.
Opečené maso podávejte přelité horkou omáčkou, jako příloha se nejvíc hodí houskový knedlík.
Pikantní křen se hodí při různých příležitostech. Můžete si k uzenému dát třeba křenové brambory nebo na to jít úplně od lesa a naložit si domácí křen do sklenic.