Článek
Postup
01.
Troubu zapněte na 200 °C. Zapékací misku vymažte vrstvou másla. Stroužek česneku podélně překrojte a řeznou stranou vytřete misku přes máslo.
02.
Celer očistěte. Nakrájejte ho na plátky, velké a tenké asi jako bramborové chipsy.
03.
Smetanu smíchejte s ostrou hořčicí, jemně nasekanou šalvějí, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Celer urovnejte do připravené misky a zalijte ochucenou smetanou.
04.
Povrch posypte nastrouhaným ementálem (nebo pokud je u vás k dostání, tak švýcarským sýrem gruyère) a parmazánem. Překryjte poklicí či alobalem a vložte do trouby.
05.
Pečte asi 20 minut, pak odkryjte a dalších 20 minut dopečte dozlatova.
Máte rádi gratinovanou zeleninu? Dejte si tyhle klasické gratinované brambory s křupavou krustou nebo česnekovo-sýrový gratin z kořenové zeleniny, ideální pro chladné zimní večery.