Hlavní obsah
3,3
(123)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Různým způsobem gratinované brambory zná asi každý a jen málokdo je nemá rád. Pokud patříte mezi jejich fanoušky, zkuste k nim přidat trochu celeru, nebo je celerem zcela nahraďte! Poradíme vám, jak na to.

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 30 g másla
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ks celeru
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 snítka čerstvé šalvěje
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 50 g ementálu
  • 2 lžíce parmazánu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 200 °C. Zapékací misku vymažte vrstvou másla. Stroužek česneku podélně překrojte a řeznou stranou vytřete misku přes máslo.

02.

Celer očistěte. Nakrájejte ho na plátky, velké a tenké asi jako bramborové chipsy.

03.

Smetanu smíchejte s ostrou hořčicí, jemně nasekanou šalvějí, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Celer urovnejte do připravené misky a zalijte ochucenou smetanou.

04.

Povrch posypte nastrouhaným ementálem (nebo pokud je u vás k dostání, tak švýcarským sýrem gruyère) a parmazánem. Překryjte poklicí či alobalem a vložte do trouby.

05.

Pečte asi 20 minut, pak odkryjte a dalších 20 minut dopečte dozlatova.

Máte rádi gratinovanou zeleninu? Dejte si tyhle klasické gratinované brambory s křupavou krustou nebo česnekovo-sýrový gratin z kořenové zeleniny, ideální pro chladné zimní večery.

Související témata:

Načítám