Hlavní obsah
3,2
(24)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Plánujete rychlou a levnou večeři, která je ještě ke všemu chutná? Krémový buřtguláš připravíte jen z pár surovin a dost možná je najdete doma. Není to žádná sváteční kuchyně, ale tuhle klasiku milují všichni.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Omáčka
  • 2 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce másla
  • 6 ks brambor
  • 6 nožiček párku
  • 1 ks bujonu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 3 lžičky mleté sladké papriky
  • 250 ml plnotučného mléka
Jíška
  • 1 hrst hladké mouky
  • máslo
Článek

Klasický buřtguláš se samozřejmě dělá ze špekáčků, takže se nebojte využít tuto oblíbenou uzeninu. Pokud je však nemáte po ruce nebo chcete „odlehčenou“ verzi, sáhněte po párcích. Máte-li více času, nahraďte vodu a bujon poctivým vývarem.

Postup

01.

Oloupanou cibuli nasekejte nadrobno, osmahněte ji na másle dozlatova, přidejte sladkou papriku a prolisovaný česnek. Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kostičky, párky pokrájejte na malé kousky a vše přihoďte do hrnce k cibulce.

02.

Zalijte vodou, přidejte kostku bujonu, osolte, opepřete a přidejte sladkou papriku (s tou nešetřete!). Guláš přiveďte k varu a vařte, dokud brambory nejsou hotové (trvá to asi 15 minut). Poté přilijte mléko a nechte ještě chvíli povařit.

Tip: Přidat můžete také maďarské gulášové koření.

03.

Mezitím si připravte jíšku: na pánvi rozehřejte máslo, smíchejte s hladkou moukou a chvíli smažte za častého míchání.

04.

Guláš nakonec dochuťte kořením a podle potřeby zahustěte jíškou.

Načítám