Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Plánujete rychlou a levnou večeři, která je ještě ke všemu chutná? Krémový buřtguláš připravíte jen z pár surovin a dost možná je najdete doma. Není to žádná sváteční kuchyně, ale tuhle klasiku milují všichni.

15 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Omáčka
  • 2 ks cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce másla
    7
  • 6 ks brambor
  • 6 nožiček párku
  • 1 ks bujonu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 3 lžičky mleté sladké papriky
  • 250 ml plnotučného mléka
    7
Jíška
  • 1 hrst hladké mouky
    1
  • máslo
    7
Obsažené alergeny
7
Mléko a mléčné výrobky
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Klasický buřtguláš se samozřejmě dělá ze špekáčků, takže se nebojte využít tuto oblíbenou uzeninu. Pokud je však nemáte po ruce nebo chcete „odlehčenou“ verzi, sáhněte po párcích. Máte-li více času, nahraďte vodu a bujon poctivým vývarem.

Postup

01.

Oloupanou cibuli nasekejte nadrobno, osmahněte ji na másle dozlatova, přidejte sladkou papriku a prolisovaný česnek. Brambory oloupejte, nakrájejte na malé kostičky, párky pokrájejte na malé kousky a vše přihoďte do hrnce k cibulce.

02.

Zalijte vodou, přidejte kostku bujonu, osolte, opepřete a přidejte sladkou papriku (s tou nešetřete!). Guláš přiveďte k varu a vařte, dokud brambory nejsou hotové (trvá to asi 15 minut). Poté přilijte mléko a nechte ještě chvíli povařit.

Tip: Přidat můžete také maďarské gulášové koření.

03.

Mezitím si připravte jíšku: na pánvi rozehřejte máslo, smíchejte s hladkou moukou a chvíli smažte za častého míchání.

04.

Guláš nakonec dochuťte kořením a podle potřeby zahustěte jíškou.

Načítám