Hlavní obsah
3,5
(117)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Zadělávaná zelenina je skvělý způsob zpracování. Technika je to jednoduchá na přípravu, rychlá a levná. A my si to teď předvedeme třeba na kedlubnách.

20 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
  • 2 ks kedlubny
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 350 ml hovězího vývaru
  • 1 špetka muškátového květu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka bílého mletého pepře
Článek

Postup

01.

Kedlubny oloupejte a nakrájejte na hranolky. Pokud mají hezké mladé listy, pár si jich nechte na ozdobu.

02.

V kastrolu rozehřejte máslo, zasypte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Jakmile začne zlátnout, podlijte ji horkým vývarem (kuřecím nebo zeleninovým), prošlehejte metličkou, aby se neudělaly hrudky, a přiveďte k varu. 

03.

Vložte kedlubny nakrájené na hranolky (nebo jakoukoliv jinou zeleninu, skvělé jsou i brambory, mrkev nebo pórek), osolte a dochuťte bílým pepřem a muškátovým květem. Poduste asi 15 minut doměkka.

04.

Hotové kedlubny jsou tak akorát na skus měkké – ještě drží pevnost, ale už nekřupou. Podávejte je s vařenými bramborami a vařeným nebo sázeným vejcem. Na ozdobu použijte mladé kedlubnové listy nebo třeba petrželku či nať z řapíkatého celeru.

Načítám