Článek
Postup
01.
Kedlubny oloupejte a nakrájejte na hranolky. Pokud mají hezké mladé listy, pár si jich nechte na ozdobu.
02.
V kastrolu rozehřejte máslo, zasypte hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Jakmile začne zlátnout, podlijte ji horkým vývarem (kuřecím nebo zeleninovým), prošlehejte metličkou, aby se neudělaly hrudky, a přiveďte k varu.
03.
Vložte kedlubny nakrájené na hranolky (nebo jakoukoliv jinou zeleninu, skvělé jsou i brambory, mrkev nebo pórek), osolte a dochuťte bílým pepřem a muškátovým květem. Poduste asi 15 minut doměkka.
04.
Hotové kedlubny jsou tak akorát na skus měkké – ještě drží pevnost, ale už nekřupou. Podávejte je s vařenými bramborami a vařeným nebo sázeným vejcem. Na ozdobu použijte mladé kedlubnové listy nebo třeba petrželku či nať z řapíkatého celeru.
Výborný je také zapečený květák s kuřecím masem a nivou.