Článek
Postup
01.
Oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky. Pórek na kolečka a žampiony na plátky. Část plátků si nechte stranou.
02.
Na másle orestujte cibulku, zasypte ji moukou a kmínem. Za stálého míchání restujte při nižší teplotě tak, aby se směs nepřipálila ke dnu hrnce. Zalijte 200 ml studené vody. Promíchejte a přiveďte k varu.
03.
Do hrnce přidejte pórek a žampiony. Přidejte majoránku, oregano a tymián, osolte a opepřete. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Vařte, dokud nebudou žampiony měkké, asi 20 minut.
04.
Přilijte smetanu a přiveďte k varu, poté ihned stáhněte. Rozmixujte na hladký krém. Dochuťte jej solí a takovým množstvím pepře, které vám vyhovuje. Na pánvi na oleji orestujte zbývající plátky žampionů.
05.
Polévku rozdělte na talíře nebo do misek a podávejte ozdobenou orestovanými žampiony, můžete zlehka posypat i bylinkami. Podávejte s pečivem.
Chutnalo vám? Máte v repertoáru i nějaký další zajímavý recept na houbový krém? Podělte se s námi!