Článek
Postup
01.
Klidně den dopředu začněte upečením česneku. Dvě palice příčně rozřízněte, zakápněte olivovým olejem a 60 minut pečte v troubě předehřáté na 200 °C. Nechte vychladnout.
02.
V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm jemně nakrájenou cibuli a přidejte tymián. Když začne cibulka zlátnout, zaprašte ji hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Zalijte asi litrem horké vody a důkladně rozmíchejte, aby se v polévce nezavařily hrudky. Přidejte stroužky pečeného česneku a utřený čerstvý česnek z poslední palice. Vařte asi dvacet minut doměkka. Přidejte smetanu, sůl a muškátový květ a ještě nechte velmi krátce projít varem. Rozmixujte dohladka a podle potřeby dochuťte.
03.
V pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm na jemné plátky nakrájený česnek. Pozor, jakmile začne zlátnout, sejměte pánev z plotny. Česnek v horkém oleji ještě trochu dojde a připálený nepříjemně zhořkne. Přidejte jemně nasekanou petržel a polévku v talířích dozdobte.
Máte rádi česnek? Zkuste naši česnekovou omáčku.