Hlavní obsah
4,1
(23)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Možná se vám už zajídá vařit pořád dokola pět stejných polévek a hledáte tip na nějakou rychlou a přitom nápaditou? Zkuste ji udělat z pečeného česneku. Když si ho připravíte den předem, je to pak už otázka chvilky.

25 min.
Příprava
1 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 3 palice česneku
  • 3 lžíce másla
  • 1 ks cibule
  • 1 lžička čerstvého tymiánu
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 špetka muškátového květu
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
K dokončení
  • 4 stroužky česneku
  • 1 hrst listové petržele
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje
Článek

Postup

01.

Klidně den dopředu začněte upečením česneku. Dvě palice příčně rozřízněte, zakápněte olivovým olejem a 60 minut pečte v troubě předehřáté na 200 °C. Nechte vychladnout.

02.

V hrnci rozehřejte máslo a osmahněte na něm jemně nakrájenou cibuli a přidejte tymián. Když začne cibulka zlátnout, zaprašte ji hladkou moukou a usmažte světlou jíšku. Zalijte asi litrem horké vody a důkladně rozmíchejte, aby se v polévce nezavařily hrudky. Přidejte stroužky pečeného česneku a utřený čerstvý česnek z poslední palice. Vařte asi dvacet minut doměkka. Přidejte smetanu, sůl a muškátový květ a ještě nechte velmi krátce projít varem. Rozmixujte dohladka a podle potřeby dochuťte.

03.

V pánvi rozehřejte olej a osmahněte na něm na jemné plátky nakrájený česnek. Pozor, jakmile začne zlátnout, sejměte pánev z plotny. Česnek v horkém oleji ještě trochu dojde a připálený nepříjemně zhořkne. Přidejte jemně nasekanou petržel a polévku v talířích dozdobte.

Máte rádi česnek? Zkuste naši česnekovou omáčku.

Související témata:

Načítám