Hlavní obsah
3,3
(60)
Foto: Anita Ponešová

Foto: Anita Ponešová

Tohle je jídlo, které dokáže utěšit po nevydařeném dni. Uvařte si ho k večeři: příprava je rychlá a nekomplikovaná a lahodná voňavá krémová omáčka vám dá zapomenout na všechna příkoří.

5 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 8 ks horních kuřecích stehen
  • 150 ml bílého suchého vína
  • 1 lžička hladké mouky
  • 300 ml drůbežího vývaru
  • 200 ml smetany na vaření 12%
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce listové petržele
Článek

Postup

01.

Kuře omyjte, osušte, osolte a opepřete. V hlubší pánvi rozehřejte olej na vyšší teplotu a stehna na něm opečte. Začněte na straně s kůží a dopřejte masu čas, nijak do něj nedloubejte a nesnažte se ho násilím obrátit. Až bude kůže opečená dozlatova, pustí se sama. Poté kuře opečte i z druhé strany.

02.

Opečené maso na chvíli vyjměte stranou. Z pánve odeberte přebytečný vypečený tuk tak, aby na dně zůstaly asi 3 lžíce (čirý a zlatavý kuřecí tuk se hojně používá v židovské kuchyni – zkuste na něm opéct brambory, budou skvělé). Do pánve vlijte víno, rozmíchejte v něm všechny přípečky ze dna a nechte úplně odpařit.

03.

Do pánve vsypejte mouku a krátce ji za stálého míchání orestujte. Přilijte vývar a metličkou dobře rozšlehejte. Přidejte snítku rozmarýnu, osolte a opepřete. Do pánve vraťte opečené kuře kůží nahoru, přiklopte pokličkou a duste asi 30 až 35 minut podle velikosti doměkka.

04.

Nakonec do omáčky vlijte smetanu, která vše krásně zjemní a dotáhne, a už jenom krátce prohřejte. Podávejte horké, posypané hrstí petrželové natě. Jako příloha se hodí široké nudle, ale omáčka je skvělá i s kouskem čerstvé bagety anebo s rýží.

A když vám ani tenhle recept nezvedne náladu, je čas na horkou čokoládu.

Související témata:

Načítám