Hlavní obsah
3,4
(34)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Ať už vám zbyly odřezky, skelety či křídla, nebo si polévku chcete udělat prostě proto, že na ni máte chuť, máme pro vás tip, jak zabodovat u celé rodiny. Navíc vám stačí jíška, hrst sušených hub a trocha zeleniny.

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 l drůbežího vývaru
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 hrst sušených hub
  • 1 lžíce soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého pepře
  • 1 špetka muškátového květu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 70 g sterilované cizrny
  • 4 lžíce listové petržele
Článek

Postup

01.

Začněte kuřecím vývarem. Jak na něj, se dozvíte třeba v tomto článku, stačí vynechat kurkumu. Aby byl opravdu dokonalý, se můžete inspirovat zde.

02.

V hrnci rozehřejte máslo a zaprašte ho hladkou moukou. Usmažte světlou jíšku a postupně ji zalévejte horkým vývarem. Metličkou přitom pořádně prošlehávejte, aby se nezavařily jíškové hrudky. Přidejte na kousky nakrájenou mrkev a petržel (kdo chce, může dát i kousek celeru) a hrst hub. Okořeňte solí, pepřem, špetkou muškátového květu a jemně nasekaným rozmarýnem a uvařte doměkka.

03.

Pokud máte, oberte mezitím maso ze skeletů (křídel) z vývaru – polévka je ale vynikající i bez masa, jen v tom případě dejte o něco víc cizrny. Když je polévka hotová, vložte do ní maso a zmiňovanou propláchnutou cizrnu. Podávejte ozdobené nasekanou hladkolistou petrželí.

Jaká je vaše oblíbená verze kuřecí polévky?

Načítám