Hlavní obsah
3,0
(111)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Vydatná polévka v sychravém počasí přijde vhod. U nás si často pochutnáváme na této sytější verzi kuřecí polévky, kde nechybí zelenina, žampiony a ani dobré polévkové nudle.

10 min.
Příprava
2 hod., 30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Vývar
  • 2 ks kuřecích skeletů
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks kořenové petržele
  • 1 bulva celeru
  • 1 ks cibule
  • 2 listy bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 1 lžička soli
Polévka
  • 1 půlka pórku
  • 3 ks žampionů
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíce másla
  • 1 hrst mraženého hrášku
  • 150 ml smetany
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Nejprve si uvařte 1 litr kuřecího vývaru z drůbežích skeletů, kořenové zeleniny, cibule, koření a soli. 

02.

Vývar nechte tzv. táhnout na mírném ohni asi 2-3 hodiny. Pak ho přes cedník slijte a nechte zchladnout maso a zeleninu, ty pak nakrájejte na kousky.

03.

V hrnci na másle orestujte najemno nasekaný pórek, zasypte ho hladkou moukou, orestujte a vše zalijte vývarem. Povařte asi 15 minut. Poté polévku rozmixujte tyčovým mixérem.

04.

Žampiony (ale klidně i čerstvé lesní houby) nakrájejte na plátky a orestujte je z obou stran na pánvi s troškou másla.

05.

Do polévky nyní přidejte hrášek a smetanu a vařte asi 10 minut. Nakonec dejte do polévky orestované žampiony, uvařené kuřecí maso a kořenovou zeleninu. 

06.

 Polévku dochuťte solí, mletým pepřem a muškátovým oříškem. Můžete ji podávat s polévkovými nudlemi. 

Foto: Svatava Vašková

Taková kuřecí polévka vydá za plnohodnotnou večeřiFoto: Svatava Vašková

Načítám